Избрани Новини

Рибари: Ще блокираме пътя с лодки, но няма да позволим ферма за пъстърва

Животът

31-01-2013, 15:40

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Протестът на стотиците жители на Китен и Приморско бе подкрепен и от кмета Германов

Стотици жители на Приморско и Китен излязоха днес на протест срещу решението да се гради ферма за развъждане на дъгова пъстърва от варненската фирма “Бон-визия и развитие” ООД.

Хората се заканиха, че ако не бъдат уважени исканията им са готови да паркират лодките си на пътя Бургас – Царево и да го блокират не с часове, а с дни, но да не допуснат унищожаване на туризма и риболова в района.

"Tова са двата основни поминъка тук - туризъм и риболов. В туризма сме вложили много средства и усилия, за да го разработим и развиваме. Едно предприятие за промишлено отглеждане на риба в един от най-красивите ни заливи между Приморско и Китен би върнало в изходна позиция и двата града. Риболовът е другият основен поминък на местните хора, а бъдещата ферма би редуцирала силно територията за риболов. Морските спортове, които развиваме, също ще пострадат. Необходимо е с всички средства да браним морето си и да не допуснем реализирането на проекта”, подкрепи протеста на рибарите кметът на Приморско д-р Димитър Германов.

Компанията е получила разрешение от Басейнова дирекция Варна да ползва морската територия срещу най-атрактивните плажове на южночерноморската община. В морето между Приморско и Китен ще бъдат изградени три стоманени конструкции - всяка с диаметър 22 метра, височина над водата в плавен режим 6 метра и дълбочина на мрежата под водата 9-11 метра. Металната конструкция ще тежи 18 тона, с площ 100 дка и ще бъде разположена на около 2 мили в морето, обясниха запознати със случая. 

Местните обаче са притеснени от липсата на оценка какво въздействие би оказало построяването на фермата за нетипичната за района риба спрямо естествените популации на морските видове.

Според рибарите това ще пресече естествената миграция на рибата, която традиционно живее в региона и ще отклоняват пасажите далеч от бреговете. Рибарите се безпокоят и от замърсяване на региона заради храненето на пъстървата във фермата с гранули от черен дроб.

Част от общинските съветници в морския град внесоха предложение за декларация срещу концесията, тъй като процедурата не е била съгласувана или обсъждана с местната власт и населението.

Общинският съвет в Приморско гласува декларацията против полученото ден по-рано писмо от Басейнова дирекция за даденото разрешение на варненска фирма. Местите депутати призовават екоминистерството да стопира процедурата и да откаже издаването на разрешение.

Още в средата на миналото лято от кметството в Китен са отказали да дадат съгласие за изграждането на фермата. Не е ясен критерият, според който държавната институция веднага е предоставила “карт бланш” за процедура за ползване на морските води южно от Приморско на варненското дружество, коментират местните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов