Избрани Новини

Шепа бургазлийки протестираха за по-високо майчинство и детски

Животът

09-02-2013, 13:20

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 50 майки пред общината: Няма да спрем с протестите!

35 лв. на месец детски надбавки е просто комедия и за памперси не стигат, обясниха възмутени майки

По-малко от десетина бургазлийки излязоха на протест пред общината днес, който мина под мотото "Национална детеградация VS Управленска деградация". Майките се обединиха около исканията за по-високи детски надбавки и обвързване на майчинство с минималната работна заплата. Излезлите пред местната администрация изразиха недоволство и от последните поправки в закона, според който предучилищното образование стана задължително за деца на 4-годишна възраст.

"35 лв. на месец детски надбавки е просто комедия. Тези пари не стигат за абсолютно нищо, дори и памперсите не покриват. Смятам, че минимумът трябва да е поне да покрива таксата за детска градина. 35 лв. са абсолютно нищо. Не смятам, че има майки, които са доволни от условията, които предоставя държавата за отглеждането на едно дете", каза Ангелина Христова, майка на детенце на две години и половина.

Всички протестиращи разказаха, че са разбрали за инициативата от социалната мрежа Facebook и недоумяваха защо не са излезли повече родители да изразят гражданското си недоволство от социалната политика на правителството. 

"Нашите искания са увеличаане на детските надбавки с минимум 25% от минималната работна заплата, искаме свободни места в детските градини за всички деца. Искаме правителството да изнесе доклад за последните години какво е направено за децата. Не мисля, че исканията си нещо недостижимо. Мисля, че няма доволна майка, много бяха потвърдили във Facebook и трябваше да са много повече", обясни Надя Чанева, която подкрепи бургаския протест, въпреки че няма деца.

На протеста бе дошла и Нанка Мегданска с внучето си, която не скри разочарованието си от рехавия протест и безучастието на бургаските родители. За пореден път журналистите и предстаителите на реда, които трябваше да охраняват превъзхождаха числено самите протестиращи. 

"Дойдох да подкрепя българската майка, но съм разочарована след като виждам колко малко майки има. Явно българската майка е доволна от положението, в което се намира и няма смисъл да я подкрепям повече", заяви жената.

Както Burgasutre писа в края на октомври се по време на предния протест на родителите се събраха над 50 жени с детски колички, които окупираха общината и ясно изразиха исканията си за увеличаване стойността на майчинството, детските надбавки и протестираха срещу липсата на достатъчно облекчения за родителите на деца под 8 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов