Избрани Новини

Изграждаме мрежа за насърчаване на биофермите

Животът

07-03-2013, 14:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името "Агрофудтех"

Започва изграждането на интернационална мрежа за насърчаване на биофермите.

Началото бе поставено на международната конференция "Биологично произвдство – предприемачество и мениджмънт", част от съпътстващата програма на изложението "Агра 2013" в Пловдив.

Целта на тази мрежа е да бъде стимулиран бизнесът да инвестира в сектора и да се обменят добри практики за маркетинг на биопродукти, обясни доц. Мариана Иванова, заместник-ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите.  

Швейцария е известна с часовниците, Германия – с "Мерцедес", а за България запазена марка трябва да станат чистите храни. Това е нашата ниша на световния пазар, защото човекът не може да оцелее без тях, категоричен бе ректорът на ВУАРР доц. д-р инж. Димитър Димитров. Трябва да  подкрепяме всички, които работят за създаването на екологични продукти, защото този бранш ще бъде все по-силен и важен фактор в икономическото развитие на страната, добави той.

Броят на биологичните оператори нараства с 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив, който е партньор в организирането на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство "БиоАгра" в рамките на Международната селскостопанска изложба. Новата тенденция в сектора е създаването на регионални кооперативи, които помагат на производителите да бъдат по-конкурентни на пазара.

В Пловдив вече се работи за основаването на нов клъстер за земеделие и хранителни технологии с името "Агрофудтех", съобщи председателят на Общинския съвет в града арх. Илко Николов при откриването на конференцията.

Той ще представлява високотехнологичен парк, в който ще има компании, производители на биопродукти, лаборатории, консултантски център, логистичен център, информационен център за стандарти, звено за координация на научни разработки за нови сортове, породи и методи, метеорологичен център и станция за борба срещу градушки. В клъстера ще се включат няколко общини  и различни сдружения, поясни арх. Николов.

Посетителите на "Агра 2013", която продължава до 9 март, могат да видят биомед, биовино, биозърно, биохляб и други екологично чисти продукти, създадени в България. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави демонстрират модерни технологии, техника и оборудване за селското стопанство. На това се дължи и големият интерес към изложението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов