Избрани Новини

Учениците се активират за работа през лятото

Парите

09-05-2013, 11:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Пиколо на блокмаса сред най-предлаганите професии за малките

От малко вестникарче до асистент във фирма се насочват учениците за работа през периода на лятната ваканция. Най-много обаче е търсенето на свежа работна ръка в хотелите в курортните комплекси като пиколо на блок маса, а другата оферта е свързана с добрите комуникативни умания или раздавач на брошури и продажба на сладолед.

Какъвто и труд  да изберат едно е гарантирано -  трупа се знание, печелят се пари, харчат се, понякога се губят, а друг път просто не се изплащат. Все е опит, който бургаските деца успяват да натрупат до 18-годишнината си. Възрастта, която е стандартна за старт на първата работа е обикновено около 16 - 17 години.

Често родителите подтикват децата са да се захванат с допълнителени задачи през свободното си време не толкова, заради парите, колкото с възпитателна цел. Има разбира се и други случаи, в които учениците сами, на своя глава тръгват да си търсят късмета като обикновено това става без никакви договори и разрешения. За съжелание в този случай, труда пак е полезен, като болезнен опит в посока – всяко незаконно действие има своите последствия.

По данни на областната инспекция по труда в Бургас през настоящата година децата работят с повече права през ваканциите, а работодателите все повече се научават да спазват правилата за безопасни и добри условия на труд на работното място. Причина са засилените проверки и високите глоби, но най-вече на по-добрата информираност и на двете страни в защитата на интересите, е мнението на  директорът на областната инспекция по труда  – Павлин Васков. Според него децата не са единствените жертви на измама, когато става дума за работа без договор.

"Подобни измами рядко стигат до нас, защото основният проблем, е че и двете страни в случая работодател и работник се споразумяват без да се стигне до никакъв договор, който да защити служителят. В тази връзка мога кажа, че случаите на подмамени от работодател деца са много малко", обяснява той.

По думите му, учениците си стискат ръцете с работодателя, който обещава добри пари, но не и трудов договор с уговорката, че ако има такъв той ще намали заплатата и работниците се съгласяват. Така да се каже младият надъхан 17-годишен работник и неговият работодател влизат в един чисто престъпен сговор. После ощетеният трудовак не може да бъде открит от инспекторите, защото следи липсват.

Понякога ученички в една по-напреднала възраст застават на подиума, ама не модния, ами в денсклуб например, в най-добрия случай и танцуват за радост на окото в места, където е забранен достъпът на техните съученици и всички под 20 години. В такива случаи от областната инспекция са кетегорични, че има две нарушения – едното, е че работи вечер, а другото, че е непълнолетната денсзвезда, наета без разрешение на инспекцията. Но това се случва рядко. Работодателите вече са по-дисциплинирани и внимателни по отношение на това кой наемат и по какъв начин. Според инж. Васков, най-много разрешения на непълнолетни са издадени за работа като сервитьор ан блок маса в Слънчев бряг.

Да предлагаш услуги обаче си е работа за учениците. Най-често свързана с раздаването на флаери. Парите са малко, а децата не са много усърдни, така че работният ден е кратък, а заплатата е еднократна финансова помощ от 50 до 150 лева.

При другата лека професия като продажба на сладолед парите вариравт от 350 до 500 лева на месец, а понякога работата е на процент от оборота. Не рядко се търсят и абсолютно начинаещи бармани и сервитьори около 16 - 17 години. Техните заплати стигат до 700 лева, а за сервитьорките с бакшиши сумата може и малко да надскочи нереалистичния таван. Друга професия търсена жадно от учениците е лятната ваканция по курортите. Най-често става дума за Слънчев бряг, където обещанията един познат, на мой познат изкара 3 хиляди лева за два месеца. Така жертвите тръгват с багаж, преспиване и обещание за осигурена голяма заплата и храна към най-големия център на купона. Ето така следва укора, че не всичко, коет блести е злато.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов