Избрани Новини

Двама осъдени за купуване на гласове за ДПС, рапортува Цацаров

Общество

15-05-2013, 11:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма как да сме свалили 5-6% от нечии резултати, заяви главният прокурор

Двама души са арестувани и осъдени за покупка на гласове в полза на ДПС, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Съдебната палата.

Дължим обяснение за още два пункта, първият е Костинброд. По отношение на Костинброд се чуха всякакви факти, изявления, коментари, включително и за нарушения от страна на Прокуратурата на законите, че се е намесила активно в предизборната борба, че Прокуратурата е свалила нечии резултати с пет или шест процента. Ще представим факти и веществени доказателства, които са иззети по надлежния ред, каза Цацаров.

Той разкри, че след получаването на справката на ДАНС е информирал президента в петък, тъй като предстоял ден за размисъл.

"Първото нещо, което Плевнелиев постави като задача бе да се осигури охрана в печатницата", заяви главният прокурор и изказа недоумение как действията на прокуратурата са повлияли на изборния резултат, след като в съобщението никъде не е имало намек за политическа партия.

Преди да оповести доказателствата на прокуратурата Цацаров даде думата за зам.-главния прокурор Ася Петрова, която обобщи ситуацията в страната. Общият брой на досъдебни производства за нарушения при изборите са 64. Апелативна прокуратура София е образувала 22, в Пловдив – 11, в Бургас – 10, във Варна – 11, във Велико Търново – 9, Военно апелативна прокуратурата – 1. 12 досъдебни производства са проведени под формата на бързи и незабавни производства, 11 са водени за престъпления за организирания предлагането или даването на имотни облаги с цел склоняване за гласуване в ползва на определен кандидат. По тези досъдебни производства предмет на разследване е едно по-високо ниво в изборната търговия.


543 са постъпилите в прокуратурите в страната сигнали с твърдения за престъпления против правата на гражданите, свързани с изборите. По 385 сигнала, след проверка, прокуратурата е преценила липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и е отказала досъдебно производство. По останалите случаи все още се работи. Заместник главният прокурор Ася Петрова определи дейността на прокуратурата като добра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов