Избрани Новини

5 101 нарушения е установила Инспекция по труда

Новините

31-05-2013, 14:40

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

В енергетиката няма забавeни заплати

От началото на годината до сега служителите на Областната инспекция по труда са установили общо 5101 нарушения в Старозагорска област, съобщи главен инспектор Йордан Йорданов. От тях 2863 са за здравословни и безопасни условия на труд и 2238 - по трудовото законодателство. Съставени са 279 акта, най-вече за забавено изплащане на трудовите възнаграждения.

"Съветваме работниците, които сключват трудови договори, да ги подписват на реалната сума, защото само тогава можем да се намесим.Продължаваме борбата за изплащане на забавени заплати и през последните 1-2 месеца нещата стават по-добри, наблюдава се отпушване на пазара", коментира Йорданов.

По сигнал на синдикат е извършена цялостна проверка в един от рудниците на "Мини Марица-изток". "Установени са нарушения, свързани с организацията на работа - липсват инвестиции, техниката е амортизирана", обясни инспекторът. Спрени са машини и съоръжения, които не отговарят на изискванията.

"В енергетиката няма забавени заплати и дано да няма, защото това се отразява на цялата икономика на Старозагорска област", каза още Йорданов.

Общо 2 337 669 лв. са забавените възнаграждения, с намесата на трудовите инспектори са платени 1 115 473 лв. Един от най-големите нарушители в това отношение остава държавната болница в Радунци, следва я голяма фирма в пътното строителство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов