Избрани Новини

Уроците по езда могат да започнат още на 3 години - с пони

Варна Лайф

29-07-2013, 12:34

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Понита учат деца в Орешак

Уникалното за Варна училище се намира в Орешак

Уроци по езда с кон и пони предлага детският център Пониленд в село Орешак. Това само на пръв поглед. Едно посещение е достатъчно обаче, за да разберете, че тук децата се учат да общуват с животните. Взимат първите си уроци по "природа". Преди да яхнат понито малчуганите свикват да ги чистят, да ги водят и да им дават лакомства. А разходките в гората са истинско преживяване за повечето от тях. "Често идват деца, особено момиченца, накипрени, чиситички, като за в МОЛ-а. Казвам им: Ще се разходим с понитата в гората, а те се чудят. Не знаят какво е гора". Такива, а и още по-странни примери може да разказва дълго собственичката на Пониленд Албена Фелдманова. Общуването с децата за нея е нещо ествествено и тук, в Орешак, то е лишено от излишни любезности и глезене. Щом си в базата - помагаш и се грижиш за животните. Такава е "философията" и на ежедневните й помощници - група деца, живеещи наоколо или изпратени при баба и дядо на село за лятото, някои от тях - чак от Великобритания.

По-големите дори преподават на начинаещите. Особено сега, когато Албена е винаги с 3-месечния Владо на ръце. Бебокът расте сред конете от първия месец след ражадането си и всички залагат кога ще е първият му урок по езда. Майка му не слязла от седлото до 5-я месец на бременността, а преподавала до последния ден преди раждането.
Албена започва бизнеса с понитата във Варна преди 5 години. Първите 2 понита живеят в двора на къщата им над спирка "Явор". Дава уроци, обикаля детски партита с чаровните четириноги. Година по-късно с мъжа си купуват къща и земя в Орешак и започва битката с институциите по узаконяване на конната база, по осигуряването на ток и вода. Сега тук има 11 бокса за отглеждане на коне. Плюс един за майка с жребче. Грижите са целогодишни и включват храна, ежедневно почистване, ваксини, обрязване на копитата и всичко нужно за комфортното пребиваване на красивите животни. Албена не крие, че разчита на пансиона за коне, за да издържа базата - само с уроци и детски партита няма как да осигури пари за 500 бали сено, 5 тона зоб, заплати, обезпаразитяване на животните, рязане на копитата на всеки 45 дни и всички други разходи.
За да й помогнат местни жители - англичани, осиновили един от конете и покриват издръжката му. В замяна внуците им прекарват цяло лято в базата. 6-годишната Ани посрещна рождения си ден, яхнала кон, а по случай соствения си празник донесе красив комплект за разресване на най-малкото пони. "Когато се приберат у дома в Манчестър, внуците ми разказват за летата, които прекарват тук - по цял ден с велосипеда, в гората, с конете, по поляните... Съучениците им ги слушат с отворени уста", разказва баба Мег и бърза да приготви тортата, с която да почерпи местните деца. В обедната почивка между уроците в Пониленд.
Някои от "питомниците" на Албена вече са надраснали понитата и сега яздят големите коне. "Едно дете се качва на кон на 12-13 години, а за по-малките са понитата", обяснява тя и признава, че има дори 2-годишни ученици. Свой кон вече има Бистра, която от няколко лета посещава детския център. "Баща й предпочете да й купи млад кон, който да обучим заедно, защото е много важно каква връзка ще изгради ездачът с животното", обяснява Фелманова. Сега конят на Бистра е на пансион в Орешак и тя идва всеки ден да се грижи за него и да го язди. Комбинацията на понита с големи коне в базата привлича и много "семейни" ездачи - докато децата правят първи стъпки с понитата, майките им яхват някое от големите животни.
Самата Албена се запалила по конете още на 12-годишна възраст. После години наред дели ежедневието си между Испанската гимназия и конната база във Виница. Завършила филология, но пак се върнала към страстта си към животните. Мечтата й е да направи в Орешак училище по езда на английски език - самата тя го говори перфектно, а и английските й приятели са готови да помагат за езиковата среда. Така децата ще усвояват ествествено езика, грижейки се за животните и опознавайки природата. Според идеята в детския център ще има и кът с домашни животни, защото, оказва се, много от тях не са виждали жива козичка, патета или пиленца.

ГАЛЕРИЯ



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов