Избрани Новини

Хиляди отиват на Кръстова гора, утре е Кръстовден!

Животът

13-09-2013, 09:37

Снимка:

АФП/БГНЕС архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Християни посрещат нощта на святото място и молят за здраве

Хиляди християни тази вечер отиват на Кръстова гора, за да измолят здраве. 14 септември е Въздвижение на Св. Кръст Господен или Кръстовден. Миряни посрещат нощта на святото място и молят за здраве. На Кръстовден денят и нощта се "кръстосват". Спазва се строг пост.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празнична вечерня в манастира „Света Троица” на Кръстова гора.

Легендите, но и много очевидци разказват за вълшебната сила на мястото. На празника утре местността почернява от народ, който спи направо на поляните в подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото. От основния храм до там се стига по стълби, които минават между 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли. В тях вярващите също могат да запалят свещ и да се помолят на спокойствие пред иконите на своя светец. На Кръстовден посетителите отнасят със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие.

Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят, пише Стандарт. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора. Хората вярват и затова идват от цяла България да търсят цяр за физическите и душевните си болежки. Всеобщата молитва продължава до зори, а очевидци разказват, че никой не усеща как минава времето - въпреки хладната нощ, вярващите не чувстват нито студ, нито умора. Кръстът зарежда с енергия за месеци напред, категорични са присъствали на тайнството. Смята се, че който е бил тук три пъти, става хаджия.

По цяла нощ под звездите народът разказва истории за чудесата, които са им се случили, след като са се помолили на святото място. Монасите си спомнят някои от тях и също ги споделят с вярващите.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов