Избрани Новини

Библиотекарката Петя към дъщеря си: „На ти пушката! Гръмни мен, като толкова искаш!”

Във фаталната вечер е имало караница между майката и дъщерята и се е стигнало до най-лошото

Брутален скандал между майка и дъщеря е довел до зловещата трагедия във Варна, разкрива в подробен репортаж за трагедията на ул. "Цар Петър" във Варна кореспондентът на вестник "ШОУ" Орлин Филиповски.

Цяла България настръхна от ужас, след като на фаталния 13-и, петък, медиите гръмнаха, че 45-годишна библиотекарка е открита с раздробен череп в дома си от съпруга Георги Балев.

Драмата за семейство Балеви започва малко след 19 часа в четвъртък, когато бившият самбист Георги се прибирал от работа в Горското, където наскоро започнал като параджия. 51-годишният здравеняк заварил пред входната врата в двора 16-годишната си щерка Виктория. „Попитал я: „Какво правиш тук?”, а тя му отвърнала: „Ами нещо не ми е добре...”. Бащата се стреснал, защото момичето по принцип имало проблеми със здравето, и затова веднага го закарал в клиника”, разказаха пред вестника източници, близки до разследването.

Георги завел щерка си в детското отделение на болница „Света Анна” в морската столица, където установили, че има температура. Виктория се оплакала и от болки в корема. Медиците приели момичето за наблюдение, понеже бащата казал, че от около година дъщеря му има здравословни проблеми и имали съмнения, че страда от анорексия.

След това Георги се прибрал в къщата. Там с почуда установил, че жена му я няма. Това било странно, предвид факта, че работното й време в библиотеката отдавна е свършило. По принцип тя избягвала след работа да ходи където и да е, защото гледала да е близо до дъщеря си. Докато я чакал, Балев започнал притеснен да звъни при роднини и приятели, обадил се и на сестра си Валентина. „Беше някъде към 22 часа, когато се чухме. Казахме му, че Петя не е идвала у нас”, разказва шуреят на Георги – Милен.

Междувременно, около 22,30 часа притесненият съпруг решил да позвъни на спешния телефон 112 и да съобщи, че се безпокои за жена си, защото не знае къде е. След това разтревожен започнал да снове из къщата. Качил се на втория етаж и тогава изживял най-страшния ужас – видял Петя да лежи просната на дивана, цялата в кръв.

Чуха се нечовешки викове!

Разбрахме, че нещо лошо се случва в къщата на съседите. Не реагирахме, защото и преди са си повишавали тон, но сутринта като видяхме полицията, разбрахме, че този път нещата са сериозни”, разказва пред наш репортер комшия на семейство Балеви.

Рано сутринта покъртеният от мъка Георги звъннал на сестра си. „Каза: „Петя е цялата в кръв! Мъртва е!”. Беше много разстроен”, спомня си пред „ШОУ” Милен. Докато той тича към Първо районно да провери какво се случва, медиите вече тръбят, че библиотекарката Петя е била смазана от бой и е починала от тежка черепно-мозъчна травма. Единствено агенция БЛИЦ разкри, че причината за смъртта е огнестрелна рана – куршум, пронизал дясната буза и преминал през главата на Петя, като впоследствие това бе потвърдено и от прокурор №1 на Варна Владимир Чавдаров.

Още в първите часове след убийството стана ясно, че освен бивш самбист, Георги е и ловец, който държи пушка в къщата си. Така 150-килограмовият почитател на препарирането на животни стана и заподозрян номер едно. “Доста се караха с Петя. Никак не бяха един за друг – тя кротка, добра, той - малко по-емоционален”, обясняваха комшиите и цъкайки с език се чудеха дали действително Жоро може да е отнесъл лицето на жена си. Държавното обвинение също в началото бе стигнало до извода, че е разплело случая и обяви, че се касае за убийство, като дори имаше намерението да го обяви за разкрито, но впоследствие промени становището си, а окръжният прокурор на морската столица заяви, че разследващите работят по три възможни версии – убийство, самоубийство или нещастен случай при боравене с оръжие. „В случая, като единствени заподозрени попаднаха Георги и дъщерята Виктория, най-малкото по простата причина, че входната врата отвън е с топка, а нямаше взлом”, коментираха пред вестника на народа запознати с разследването.

Източниците на „ШОУ” довериха, че още в самото начало разследващите са се усъмнили, че психически лабилната Виктория може да има ключова роля в семейната трагедия, но в началото да е премълчала. „ШОУ” се срещна с преподавателите на 16-годишната ученичка, която на 15 септември тази година трябваше заедно със съучениците си да прекрачи прага на Търговската гимназия във Варна, където е 10-и клас. Директорката Марияна Михайлова и класната на Виктория – Елка Пенева, бяха потресени, след като разбраха от журналисти каква е причината момичето да не е на училище. „Не можахме да повярваме! Такава трагедия!...”, промълвиха двете в един глас. Класната на Виктория обясни пред наш репортер, че до 8-ми клас момичето било отличничка. „След това обаче започна да не се справя добре с учебния материал – просто не учеше. Иначе е много умно, хубаво момиче. През септември и октомври забелязахме, че видът й също се промени – не се хранеше, заслабна. А тя не беше изобщо дебела, а високо, стройно момиче”, разказва Пенева. Месец по-късно – през ноември класната имала среща с майката Петя. „Тогава тя ми спомена, че на Виктория й „минавали лоши мисли през главата”. Това й бяха точните думи”, доверява пред наш репортер учителката. По думите й Виктория била особено затворена, не общувала със съучениците си и нямала приятели. „По едно време обаче сякаш лицето й се промени – нямаше израз на никаква емоция”, разказва още класната. И добавя, че през последната година майка й Петя на няколко пъти си вземала отпуск, за да може да я гледа.

Това, че момичето има проблеми, не е тайна и за никого от съседите на късата централна уличка във Варна, където всички се познават от години, установи „ШОУ”. „Тук почти няма приходящи. Всички се знаем добре. Тази къща беше на дядо Петър, който я завеща на дъщеря си – Петя, дето я намериха убита. Чуваше се, че дъщеря й е анорексичка и я водят по различни психиатри, за да й помогнат”, разказват съседи на семейство Балеви. Те потвърдиха, че майката на Виктория през последната година се занимавала изцяло с това да стабилизира здравето на щерка си, която имала психически проблеми. Именно те се оказали и крайъгълният камък на разследването, научи „ШОУ”. „Майката и дъщерята са имали караници заради това, че момичето не е искало да се храни. Спорили са и когато дъщерята е преминала в другата крайност и започнала буквално да се тъпче. Двете принципно са били много близки, но отношенията между тях през последната година са били обтегнати”, казва близък до разследването, запознат в детайли с драмата на ул. „Цар Петър” №6.

Дъщерята Виктория станала основен заподозрян, след като станало ясно, че тя е била в дома по време на трагедията. Експерти установили, че майката е гръмната със законно притежаваната ловна пушка на мъжа си, която обаче не е намерена до тялото, а грижливо прибрана в калъф и оставена в спалнята на родителите.

„Става въпрос за изключителна семейна трагедия. Във фаталната вечер е имало караница между майката и дъщерята и се е стигнало до най-лошото”, коментира близък до разследването. По думите му, Виктория е направила самопризнания, че тя е натиснала спусъка на пушката. От разговорите с нея станало ясно, че с майка й се сдърпали и Виктория по едно време изригнала: „Ще се застрелям най-накрая!”. Силно разстроената Петя не се стърпяла и също казала: „На ти пушката! Гръмни мен, като толкова искаш!”. Стигнало се дотам, че двете на няколко пъти зареждали и вадили патроните от цевта, като накрая се стигнало до фаталния изстрел.

„Тепърва ще се преценява дали ще се повдига обвинение на момичето. Първо трябва да се установили дали е имало умисъл и второ – дали изобщо е психически здраво”, коментират пред наш репортер разследващи. Те добавиха, че към момента няма задържани, а Виктория вече е изписана от болницата и е в дома си - в кървавата къща на „Цар Петър” №6.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов