Избрани Новини

Ученето на финландски език подобрява качеството на живот

Най-доброто от печата

24-09-2013, 06:12

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Имало взаимовръзка между научаването на чужд език и поведението на човек

Съществува една хипотеза още от хипотеза още от 30-те години на миналия век за взаимовръзка между научаването на чужд език и поведението на човек, която американският учен Кейт Чен доразви. Учените са стигнали до извода, че научавайки финландски език човек може значително да подобри качеството на живота си, съобщи The wall street journal.

Американските учени са изследвали различни езици с „фиксирани" и „нефиксирани" бъдещи времена. При първите може да се направи разлика между сегашно и бъдещо време, докато при нефиксираните трябва изрично да се уточни времето, когато ще се извърши действието. На базата на тази информация Кейт Чен е създал своята хипотеза, че хората, които знаят или изучават език с нефиксирано бъдеще време трябва по-отговорно и съзнателно да подхождат към своето бъдеще, тъй като в речта им това, което е сега, спокойно може да се отнася и за бъдещето, пише novini.bg.

Така например научаването на финландски език можело значително да подобри живота на човек. Говорещите немски, естонски и финландски (езици с нефиксирано бъдеще време) европейци, които спестяват, са с 30 процента в сравнение с тези, които владеят език с фиксирано бъдеще време, с 24% по-малко от тях пушат, 29% повече правят физически упражнения и 13% по-малко са тези с наднормено тегло. Макар самият анализатор да смята, че езикът е само един от факторите, които влияят на начина, по който възприемаме бъдещето, той настоява, че въпросният фактор е много важен.

В действителност, ако решите да откажете цигарите, да свалите някой и друг килограм или просто копнеете да промените живота си към по-добро, трябва да започнете да учите немски или финландски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов