Избрани Новини

Наричали убиеца на банкерката Любе Пянкялото - много говорел

Любомир завършил гимназията в Благоевград с успех 4,88

57-годишният Любомир Симеонов, който уби банкерката Павлинка Йовчева в Бургас, е завършил средното си образование в Благоевград.

Учил в Националната хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, която по негово време била политехническа гимназия. Взел диплома през 1974 г.

Бил в XI “а” клас, но в последната година му намалили поведението от “примерно” на “добро” заради 5 неизвинени отсъствия и 54 извинени. Любомир завършил гимназията с успех 4,88.

Шестици имал по основи на комунизма, физическо и електротехника. В IX клас останал на поправителен заради двойка по английски. По руски, история, физика и химия бил с много добър успех.

Съучениците му го наричали Любе Пянкялото, защото обичал да говори. “Беше душата на класа. Винаги весел и все пускаше по някоя шега. Беше момче на честта, затова и избра да учи за военен”, разказва съученикът му Румен Жерев.

Като разбрали за убийството, съучениците на Любомир почнали да си звънят един на друг, за да коментират инцидента.

“Никой не можеше да повярва, че Любчо е направил това. Той е открит, весел човек. Явно, за да стигне дотам, му е прикипяло, въпреки че нищо не оправдава отнемането на живот”, каза д-р Валентин Славов, с когото двамата били близки.

Завършилите випуск 1974 г. момчета си спомняха за своеобразен протест, който спретнали на директора на училището. Любо ги накарал да се обръснат и връстниците вкупом го последвали.

“Беше непримирим към неправдите и търсеше начин да се бори за истината. Не скланяше глава и спореше често, когато виждаше, че някой не е прав”, допълват съучениците му. Някои знаят, че Любо е стигнал до висок пост в армията, синовете му били много отговорни и съвестни.

Билкарят не иска да излиза от ареста

Любомир Симеонов няма да обжалва наложения му постоянен арест.

“Не сме подали молба за разглеждане на делото в Апелативния съд, преценихме, че на този етап няма смисъл”, обясни адвокат Ваня Радиева, която е служебен защитник на задържания бивш военен.

Делото за промяна на мярката бе насрочено в Апелативния съд за 3 октомври, веднага след като на 26 септември окръжни магистрати оставиха Симеонов зад решетките.

Все още не е приключила съдебно-психиатричната експертиза на Симеонов. И днес той бе подложен на специализирани тестове, които да установят какво е психическото му състояние и дали е разбирал какво извършва, стреляйки по 54-годишната Павлинка Йовчева.

Тя бе застреляна в сърцето рано сутринта на 23 септември, на тихата уличка “Поп Грую”.

След убийството Симеонов се предаде в Сливен. По неговите думи той тръгнал към столицата, за да признае за убийството пред централна телевизия, но се отказал, тъй като не бил убеден, че предаването с него ще бъде излъчено. Предприел убийство, за да бъде чут. От година пускал жалби срещу банкови служители от Уникредит Булбанк, между които и жертвата , но резултат нямало.

Симеонов твърди, че банкерите го изнудвали да работи с определена строителна фирма при реализирането на спечелен европроект за 1 млн. лв. чрез ДФ “Земеделие”. Бившият военен, който изнасял билки в чужбина, искал да разшири производството в сунгурларското село Черница и да купи нови машини.

“Като спеше нощем, зъбите на съпруга ми скърцаха от нерви”, разказа жената на задържания бизнесмен Соня Симеонова в предаването “Всяка неделя” по Нова телевизия вчера.

Според нея Любомир бил доведен до състояние да избира или да се самоубие, или да убие друг.

“Документите показват неговите бизнес успехи, той не е пропаднал човек, а банкерите го докараха дотам”, каза още жената. В отговор на изявлението на шефа на Булбанк Левон Хампарцумян, че Симеонов се е захванал с нещо, от което не разбира (виж карето долу), съпругата му заяви, че бизнесът му вървял успешно до момента, в който е започнало изнудването срещу него.

“Не е коректно да се обявява един човек за фалирал, когато самият ти си го довел до това положение”, коментира още Симеонова./Източник: "24 часа"



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов