Избрани Новини

Дават ”майчинство” и след осиновяване

Мисия Пловдив

14-10-2013, 12:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Привилегиите важат за деца до 5-годишна възраст

Родителите-осиновители на деца до 5 години трябва да ползват платен двугодишен отпуск подобно на биологичните родители. Причината е, че те имат нужда от по-близък контакт в началото на своя съвместен живот, за да се опознаят, да свикнат заедно и да станат семейство, коментира пловдивският депутат Захари Георгиев.

Промените в закона вече са подкрепени единодушно от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерството на труда и социалната политика. От финансовото министерство пък са на мнение, че мярката няма да се отрази негативно, посочи още Георгиев.

С промените се предвижда финансовото стимулиране да започне от датата на осиновяване. За първата година сумата е 90% от получаваното до този момент трудово възнаграждение, а за втората година - в размер на минималната работна заплата, уточни пловдивският народен представител.

Законопроектът е спешен и поради приетата от предишните управляващи стратегия за деинституализация на децата от домовете, което трябва да стане до края на тази година, подчерта Захари Георгиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов