Избрани Новини

Йорданка Фандъкова е Кмет на годината

Kmeta.bg раздаде отличията в първия по рода си конкурс, излъчил най-успешните градоначалници в България

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е носителят на наградата "Кмет на годината 2013". Призовете в първото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, бяха връчени на тържествена церемония в курортен комплекс Албена, където в момента се провежда деветата годишна среща на местните власти. 
Отличия от конкурса "Кмет на годината" получиха градоначалниците на Бургас, Разлог, Шумен, Велико Търново, Добрич, Крумовград, Разград, Стара Загора и Неделино. Номинирани за спечелване на призовете в деветте категории на конкурса бяха всички 264 управници на общини в страната. Самите те имаха право да участват в гласуването, което определи победителите. 
Кметът на Бургас Димитър Николов получи наградата в категорията "Успешно привличане на инвестиции". Като първи в "Успешно усвояване на евросредства" градоначалниците поставиха кметът на Разлог Красимир Герчев. 
Признанието "Благоустрояване на градска среда" заслужи кметът на Шумен Красимир Костов. Отличието в категорията "Развитие на туризма" бе връчено на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Добрич бе удостоен с наградата за "Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца". Приза получи кметът на града Детелина Николова. 
Вотът на градоначалниците постави кметът на Крумовград Себихан Мехмед на първо място в категорията "Опазване на природата". Призът "Поддържане и развитие на спорта в града" бе връчен на Денчо Бояджиев, кмет на Разград.
Титлата "Кмет на гражданите" си поделиха управниците на Стара Загора и Неделино. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани.   
Големите победители в първия по рода си конкурс "Кмет на годината" получиха специално изработени кристални статуетки, както и грамоти. 
"Бихме искали да дадем награда на всеки кмет. Защото, сигурен съм, а вероятно и всички вие тук, че всеки кмет е направил за общината и хората неща, които заслужават награда!", отбеляза в словото си изпълнителният директор на Kmeta.bg Боян Томов. "Благодарение на конкурса ние ще покажем на българските кметове, че работата им се следи и че се оценява. Ще покажем добрите практики и ще откроим отделните стъпки към постигането им", заяви още той, подчертавайки, че мисията на Kmeta.bg е да покаже колко е важна ролята на градоначалниците за цялостното управление на страната.
Победителите в надпреварата на Kmeta.bg бяха избрани чрез онлайн гласуване на сайта на конкурса - konkurs.kmeta.bg. То стартира на 23 септември и приключи в 00:00 часа на 12 октомври.
Медийни партньори на инициативата на Kmeta.bg са БНТ, БНР, телевизия Bulgaria on air, агенция "Фокус", списание "Икономика" и икономическият сайт Economic.bg.

Церемонията по връчване на наградите ще се излъчи по БНТ тази вечер от 22 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов