Избрани Новини

Столична община помага на ромчета да ходят на училище

Ежегодно за това се инвестират 130 000 лв

Столична община ежегодно инвестира около 130 000 лева с цел осигуряване на достъп до училище на ученици от ромски произход от кварталите „Факултета”, „Филиповци” и „Христо Ботев”.

Това каза Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" към Столична община. Поводът бе съвместна консултативна среща на ИСС на България и Испания на тема: „Преждевременното напускане на образователната система – предизвикателства и решения“.

Столична община кандидатства по проект по програма „Деца в риск”, една от целите на които е именно да се въведат педагогическите услуги, които са в подкрепа на родителите. Има и проект, по който се обучават родители, баби и дядовци, които да придобият съзнанието и да насърчават децата да се учат. Тече проект, по който се обучават учители, които работят деца от малцинствени групи.

От испанска страна бяха отбелязани постиженията по решаването на проблема с преждевременното напускане на образователната система. В Испания е разработена езикова програма, която е в помощ на деца от малцинствени групи – за да им по-лесно да се адаптират в училището, предвид това, че не могат да четат и пишат на испански. Ако учителите са забелязали затруднения при учениците в писане, чете и смятане – предприемат се мерки за подпомагане на учениците, защото ако се задълбочи този процес, това ще допринесе за отпадането на ученика от обучението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов