Избрани Новини

Несебър отново първенец по ниска безработица в областта

Постъпилите на работа от бюрата по труда от Бургаска област през септември са общо 799

Бургаска област отново е на четвърто място по ниска безработица в страната с равнище от 7.3%. Това показват данните за месец септември, съобщи Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Бургас, предаде радио „Фокус” . 

Областта е след София-столица, Варна и Габрово и преди Стара Загора. „За Бургаска област отчитаме по-ниско равнище на безработица с 3.6%”, заяви Кирилова. В областта най-ниска традиционно е безработицата в община Несебър – 2.8%, следвана от Приморско – 3.9%, Бургас – 4.5% и Поморие – 4.9%. Най-висока е безработицата в община Сунгурларе – 28.24% и община Средец – 25.33%. 
През месец септември в бюрата по труда в Бургаска област по програми за заетост и обучение са включени общо 152 безработни лица, а с насърчителните мерки – 24 нови безработни лица са започнали работа. Броят на работилите през месеца е 798 по програми за заетост и 245 по насърчителни мерки. 
През месец септември са заявени общо 699 работни места, от които 471 на първичния пазар, 178 са по програми за обучение и заетост, а по насърчителните мерки са обявени 50. Спрямо предходния месец август има намаление на общо обявените работни места със 179, което се дължи в по-голяма степен на по-малкия брой заявки за работни места в реалния сектор ( със 134), но и на местата обявени в субсидирания сектор бележат спад – с 45. Сравнението обаче със същия месец на 2012 година показва ръст – от 76 обявени работни места общо, който се дължи изцяло на повечето работни места обявени в субсидирания сектор със 118, докато в реалния се отчита по-малък спад от 42 места. 
Постъпилите на работа от бюрата по труда от Бургаска област през септември са общо 799, като 73% от тях, 586 души, са устроени чрез посредничеството на бюрата по труда. От тях в реалния сектор са се реализирали 420 души, а та субсидирани работни места – 166.

От последните, реализация по програми за заетост са намерили 147 безработни лица, а по насърчителни режими работа са започнали 19 души.

Сравнението с миналия месец показва увеличаване на общо започналите работа със 114 души, като на първичния пазар се отчита ръст от 65 души, а та вторичния – спад с 35 лица. Увеличението на общо започналите работа се дължи изцяло на повечето устроени на първичния пазар, поради нарасналия брой започнали работа специалисти от сферата на образованието и услугите. 
В края на месец септември броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от Бургаска област е 13 657 и представлява 3.85% от всички безработни в страната. Спрямо предходния месец август се отчита ръст от 1418 души, поради приключване на заетостта на лица, работили на сезонни работни места. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов