Избрани Новини

Половината от бургаските затворници с постоянна работа

Ако работят два дни по 8 часа на ден, им се приспада един ден изтърпяване лишаване от свобода

Около 50% е трудовата заетост в общежитията към бургаския затвор в различните сезони, каза за радио „Фокус” Петър Леков, инспектор соц. дейности в бургаския затвор. Той добави, че около 15-20% от затворниците, които са били в общежития и са работили на външни обекти, вече имат изградени устойчиви трудови навици, което ги прави по-конкурентно способни на пазара на труда. По думите му в затвора в Бургас се прилага прогресивна система по отношение на изтърпяване на наказанието.

„ След постъпване в затвора, се прави преценка за способностите и потребностите на лишените от свобода. Те се насочват към съответните програми. За всеки един се изготвя индивидуален план, който трябва да бъде изпълнен, с цел изграждането на устойчиви обществено приемливи модели. Основната задача е затворникът да бъде поправен, превъзпитан и да се върне като пълноценен гражданин в обществото. По-голямата част от лишените от свобода би следвало след определено време престой в корпуса да бъдат извеждани в общежития, за да може режимът на изтърпяване на присъдата да се облекчава. Някои от затворниците, които вече са изведени в общежития, успяват да си намерят работа във фирми, към които са били ангажирани. Други получават покани да останат да работят във фирмите, които са ги наемали в процеса на изтърпяване на наказанието, което за нас е много позитивен знак, че работодателите и затворниците са успели да се сработят и да изградят целите на това, което сме планирали”, каза още Леков.

Трудовата дейност, която развиват лишените от свобода в бургаския затвор, са към няколко бригади. Едната е към механичен цех, където се изработват различни метални изделия. Другата бригада изработва продукти от картон като кашони и пакетирани продукти. Има и такава за изработка на пластмасови изделия.

Трудовата дейност се приспада от размера на наложеното наказание. „Ако работят два дни по 8 часа на ден, им се приспада един ден изтърпяване лишаване от свобода. Затворниците проявяват интерес към предлаганите трудови дейности”, каза още Леков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов