Избрани Новини

Депутати от ГЕРБ-Бургас скочиха срещу създаването на „финансова полиция”

Въвеждането на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната ще създаде сериозни предпоставки за хаос по пътищата, смятат парламентаристите

 

Предложението за изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, като се създаде така наречена „финансова полиция” по пътищата на страната, внесено в парламентарната Комисияпо транспорт, е крайно неприемливо. Въвеждането на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната ще създаде сериозни предпоставки за хаос по пътищата. В този вид предложените промени няма да бъдат подкрепени от депутатите от ГЕРБ в транспортната комисия, защото ще се формира един сериозен инструмент не само за контрол, но и за възможности за сериозен натиск и рекет върху превозвачите”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.

 

Той коментира, че засилването на контрола би трябвало да ограничи „сивия“ сектор и да даде възможност за събиране на повече средства в приходната част. „Законопроектът на ДОПК обаче не е съгласуван с транспортното министерство, транспортният бранш няма ни най – малка представа за готвените промени. При сериозни изменения е задължително да се чуе тяхното становище. На превозвачите се вменяват задължения, които липсват в Закона за автомобилните превози (ЗАП), не става ясно какво ще стане за чуждите превозвачи”, заяви бургаският депутат.

 

Според направеното от водача на МПС ще се иска Декларация относно вида и количеството на стоката, на изпращача и получателя, датата, часа и мястото на получаване на стоката. „Защо никой не е проверил дали международните конвенции дават възможност да задължим чуждите водачи да предоставят тези документи, в това число и фактури, които не се изискват при превоз на стоки в ЕС? Записано е още, че на контрол подлежат всички „превозни средства“ т.е. кораби, влакове, самолети, леки и товарни автомобили, защото голяма част от т.н. „карго“ се осъществява точно с тях. За тези видове транспорт обаче няма и дума в законопроекта. Или този вид превозни средства не представляват интерес за НАП?”, допълни още Иван Вълков.

 

От Министерството на финансите са обяснили, че администрирането на този процес ще бъде извършвано от Дирекция в министерството от около 300 служители със специално облекло, означителни знаци и правомощия да спират по всяко време на денонощието. „Това е един вид „финансова полиция“. Създава се още един репресивен орган спрямо бизнеса и превозвачите, със сериозни правомощия”.

 

Народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е член на Комисията по бюджет и финанси, също коментира, че тези предложения за изменение на ДОПК създават сериозни притеснения и въпроси.

 

Aко бъдат приети промените в ДОПК, от 2014 г. приходната администрация ще може да спира транспортни средства, които превозват рискови за измамни с ДДС стоки. Служителите на НАП ще могат да пломбират заредените микробуси, да налагат запори върху рисковите стоки, да следят разтоварването им и да изискват обезпечение от собственика й, ако сметнат, че тя е рискова. Превозните средства няма да могат да се разтоварват, без позволението на данъчните и тяхното присъствие. Не става ясно обаче как ще се гарантира, че данъчните ще ограничат измамите с ДДС. С предложените текстове много по-вероятно е да се създаде поредния канал за генериране на корупция и натиск над бизнеса”, заяви в пленарна зала Диана Йорданова.

 

В законопроекта има неясноти от чисто практическа гледна точка – как ще се организира работата така, че да се спира всеки камион над три тона, как данъчните ще знаят кой камион какво точно кара и ако трябва да се проверяват всички такива превозни средства, къде ще става това – на граничните пунктове или на друго място?

 

Не става ясно, ако дадена стока се конфискува, какво ще се прави с нея – държавата ще я продава ли, ще я унищожава ли? Неяснота има и по отношението на санкциите за нарушителите. Ние подкрепяме борбата със сивия сектор, но в случая сме скептично настроени, че има възможност да се създадат нови корупционни практики”, допълни Диана Йорданова. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов