Избрани Новини

Половината британци не ни искат на Острова

В нова анкета 47 на сто смятат, че българи и румънци не трябва да имат право да живеят и работят във Великобритания

Почти половината жители на Великобритания смятат, че българите и румънците не трябва да получават правото да живеят и работят на Острова. Това пише в обширен материал на британския вестник Телеграф.

Изданието цитира проучване на Канал 5, според което 47 на сто от анкетираните смятат, че жителите на двете балкански страни не трябва да имат право да живеят и работят във Великобритания, както и да се ползват от каквито и да било привилегии, а 56 процента са на мнение, че имиграция е нанесла негативни последици на страната им. Изследването идва след като именно Телеграф разкри, че нито една молба от британски работодатели за наемане на работа на български и румънски имигранти не е била отхвърлена от 2007 г. насам. Това се е случвало, въпреки че британската Гранична полиция получила инструкции да отхвърля молби, ако позицията може да бъде заета от британски служител. Според статията в британското издание този факт повдига въпросителни доколко ограниченията за придвижване, които са в сила до края на тази година, изобщо са били ефективни. Според изследването, едва една четвърт от анкетираните смятат, че жителите на България и Румъния трябва да получат същите права като на гражданите от останалите страни-членки на Евросъюза.

Българският посланик Константин Димитров разкритикува антибългарската пропаганда от британските политици, която според него служи само за изостряне на общественото напрежение във Великобритания. Той е категоричен, че българите, търсещи препитание на Острова, не трябва да бъдат наричани имигранти. „Имигранти са онези, които се нуждаят от виза, за да влязат в страната. Това е било валидно до 2007 година. Оттогава ние сме свободно движещи се хора в рамките на Европейския съюз, също както французите, германците, холандците и всички останали”, заявява Димитров. В момента се изчислява, че между 8 и 10 хиляди българи влизат всяка година във Великобритания. Според посланика ни, не се очаква този брой да се увеличи след отпадането на забраната от началото на 2014 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов