Избрани Новини

7 вида минерална вода с флуор над нормата

Минералът прави зъбите жълти и трошливи

Седем марки минерална вода са с повече флуорид. Те съдържат над 1.5 мг/л от него, което при продължителна употреба уврежда зъбите. Те пожълтяват и стават трошливи, съобщиха лекари, цитирани от "Монитор". Затова тези води не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст. 1,5 мг/ л. e допустимото количество флуорид (F). Тези води са „Хисар”(5,0 мг./л), Девин (4,0 мг/л.). Ракитово (5,0 мг./л), Велинград (4,5 мг./л), Velingrad (BG) (4,5 мг./л), Клептуза (4,5 мг./л) и Михалково (3,1 мг./л). Затова хората не бива да ги пият постоянно, а да ги редуват с трапезни или с горнобанска, каза проф. Никола Александров. Тези води са и силно минерализирани. В по-големи количества минералите в тях имат отрицателен ефект върху организма.
Не се препоръчва да се пие директно от изворите им тъй като там минерализацията е още по-висока, отколкото в бутилирания вариант, подчерта токсикологът. Проф. Александър поясни, 
че преди да бъдат пуснати на пазара,
високоминерализираните води и с по-високо количество флуорид се подлагат на процес, наречен обратна осмоза, а след това се вкарват определено количество минерали, за да станат максимално безвредни за човека. По мнението на специалистите флуорът в големи количества може да увреди не само зъбите, но и костите.
Ако човек пие по един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако консумира повече от това количество продължително време, опасността се увеличава. Това каза д-р Иво Атанасов, експерт в дирекция „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването. По думите му повишеното приемане на флуор, когато концентрацията в питейната вода е над 1,5 мг/л, при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст повишава риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им.
Натуралните минерални води у нас със съдържание на флуорид над 1,5 мг/л са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия по този показател
нашата страна се нарежда на едно от първите места в ЕС
Пластмасата от бутилките влиза в съединения със състава на минералните води и оказва странични ефекти. Най-често те провокират промени в естрогените – женските полови хормони, обясни водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Затова в повечето страни в Европа минералните води се бутилират в стъклени шишета независимо че това оскъпява продукцията, обясни специалистът и подчерта, че в редица държави по света по тази причина пластмасовите бутилки за вода дори са забранени.

Флуорът в нашите минерални води
Минерална вода / F на етикета мг/л
Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Неврокоп 0,1
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов