Избрани Новини

Черноморските държави се обединяват за икономически растеж

Парите

28-11-2013, 00:03

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бяха представени перспективите за развитие на малките и средни предприятия в региона обединени чрез клъстерните организации

Двудневната международна конференция "Интелигентни енергийни решения и устойчиви партньорства в Черноморския регион" се проведе на 25 и 26 ноември във Варна. Целта бе да провокира обществен интерес към клъстерните организации като обедини всички заинтересовани държави от Черноморския регион и да засили сътрудничеството между тях за постигане на устойчиво развитие и икономически растеж в региона.

Организатор на събитието е Черноморски енергиен клъстер, създаден преди повече от две години и обединяващ представители на бизнеса и неправителствения сектор в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. На конференцията бяха представени перспективите за развитие на малките и средни предприятия в региона обединени чрез клъстерните организации, разкрити бяха проблемите и трудности, които срещат организациите при взаимодействието си с администрации и местни власти, споделени бяха добри практики за партньорства.

Международни гости на конференцията в морската столица бяха представители на Асоциация на Румънските Вътрешни Пристанища (Румъния), Специална провинциална администрация Самсун (Турция), Общинска агенция за транс-гранично сътрудничество "Еврорегион Долен Дунав" (Украйна), Европейска регионална рамка за сътрудничество (Гърция), Община Инеболу (Турция) и Агенция за трансгранично Сътрудничество и Европейска Интеграция (Молдова).

Черноморски енергиен клъстер, Асоциация на българските черноморски общини, „Морски клъстер България“, Търговско промишлената палата (ТПП) Варна, Бизнес агенция «Варна» споделиха своя опит и добри практики за партньорства в областта на енергийната ефективност, алтернативни източници на енергия, опазване на околната среда и възможностите за развитие на бизнеса чрез управление на интелигентни устойчиви системи. Експерти от община Варна представиха приоритетите на «Стратегията за устойчиво енергийно развитие на община Варна» в контекста на предпоставка за сътрудничество на местната власт с малките и средни предприятия и неправителствения сектор в региона.

Международната конференция се организира в рамките на проект BG161PO003-2.4.01-0012-СО001 „Черноморски Енергиен Клъстер – ефективен модел за устойчиво бизнес развитие”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов