Избрани Новини

Кметът Николов пред BurgasUtre: Недоумявам защо заличиха Бургас от списъка за медицински център

Бургаският градоначалник е категоричен, че за държавата Югоизточния регион трябва да е приоритет

"Недоумявам защо Бургас е изключен от списъка по стратегията на изграждане на Център за високотехнологична медицина!

Миналата година той беше водещ в списъка и сме направили много постъпки в тази посока. Сега градът е заличен.

Надявам се Бургас да се върне отново в него, защото финансиране ще има както по оперативни програми за следващия период, така и от републиканския бюджет и от други донорски функции".

Това каза за BurgasUtre кметът Димитър Николов по повод премахването на Бургас от правителствения списък за изграждане на високотехнологичен спешен болничен комплекс.   

Николов обясни, че причината, изтъкната от Министерството на здравеопазването сега, е липсата на медицински университет и университетска клиника.

"Много видимо от година се борим и сме извървели половината път, защото Висшата акредитационна комисия вече е одобрила града,  респективно университет "Проф. д-р Асен Златаров" като подходяща база за регистрация и получаване на права за обучение по медицина и изграждане на нов медицински факултет. Това значи, че МБАЛ Бургас ще стане университетска болница, както и останалите здравни заведения на територията на града, като МБАЛ "Черноморска" например, които имат тази възможност.

Дори това да не стане аз продължавам да работя в тази посока, с подкрепата на областния управител на Бургас, народните представители от всички партии, ще търсим вариант да бъдем включително и клон на някой от медицинските университети, най-вероятно Софийския", каза още градоначалникът. 

Той е категоричен, че Бургас ще има висше образование в сферата на здравеопазването и има нужда от това, защото Югоизточния регион непрекъснато расте.

Причините - той има нужда от развитие на здравите услуги, в него е съсредоточен повече от 55% от туризма на територията на страната, с най-голямата рафинерия на Балканите и е рисков като външна граница на ЕС.

"Нашият регион трябва да бъде приоритетен на държавата", категоричен е кметът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов