Избрани Новини

Експертна комисия започва проверка на сваличеще „ Ораново ” в Симитли

Животът

30-11-2013, 16:28

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Областният управител Муса Палев назначи експертна комисия, която да извърши оглед на свлачище „Ораново” в град Симитли. В понеделник комисия, в състав от представители на Министерство на регионалното развитие, БАН, Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, инженери, хидрогеолози започват работа на място в миньорския квартал в град Симитли. Задачата на експертите е адекватна оценка на състоянието на свлачището и набелязване на конкретни мерки с оглед защита на населението от свличането на земни маси.

Заповедта на областния управител е в изпълнение на министерско нареждане. Както е известно, държавата стартира процедура за проучване, необходимо за укрепване на свлачището. Движението на земни маси в кв. „Ораново” придобива все по-тревожи размери през последните години. А при всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал. Проблемът ескалира със страшна сила всяка пролет и есен. За укрепването на свлачището и обезопасяването на крайните къщи в квартала са необходими милиони левове. От няколко години кметът на общината Апостол Апостолов алармира всички отговорни институции. Държавата чу за проблема в Симитли едва преди няколко месеца. По настояване на общината правителството предприе конкретни действия. Министерство на регионалното развитие стартира процедура по прединвестиционни проучвания за обект „Укрепване на свлачище в кв. „Ораново” в град Симитли”. Шефът на мината в Ораново Валери Манов пък се опита да осуети работата на държавата за укрепване на свлачището, изпращайки неотдавна ултимативни писма до институциите, ангажирани с проблема, за спиране на всякакви работи, тъй като свлачището попадало на територията на концесионния договор за въгледобив и, според Манов, никой нямал право на извършва каквито и да било действия на тази територия, пък било то и с грижата за овладяване на свлачищен процес, който застрашава крайните къщи в квартала.
Комисията за извършване на оглед в кв. „Ораново”, назначена със заповед на областния управител започва работа в понеделник, а експертите трябва да са готови със становище до 6 декември. Контролът по изпълнение на експертната оценка ще се осъществява лично от областния управител, е посочено в заповедта, парафирана от губернатора Муса Палев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов