Избрани Новини

181 новооткрити серопозитивни, от тях 150 мъже и 31 жени

Животът

01-12-2013, 14:21

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

През последния месец в Благоевград тестове за ХИВ/СПИН са си направили общо 500 души, като сред тях няма серопозитивни. За цялата страна новооткритите случаи на болестта са 181 –  150 от носителите са мъже, а 31 - жени. Най-възрастният сред тях е мъж на 73 години, а сред жените на 52 години. Със тази констатация експертът в РИОКОЗ Бианка Равначка стартира Световния ден срещу СПИН в Благоевград. Десетки благоевградчани се включиха в инициативата, която започна в сутрешните часове на неделната сутрин с акциите „ Кафе с презерватив “ и „ Кино с презерватив “.

За всички, които имаха желание да проверят актуалния си ХИВ статус, имаше мобилен медицински кабинет, който беше на разположение на благоевградчани между 10.30 и 13.30 часа. В рамките на деня в Благоевград предстои да бъдат раздадени между 3 000 и 4 000 презерватива и информационни брошури, а очакванията са, че през мобилния кабинет ще преминат над 100 души.

Най-активни в националната кампания бяха от РЗИ – Благоевград, Better Community Club и Student Government към Американски университет в България и Център за сексуално здраве към Сдружение „Здраве без граници”, както и Студентското правителство и Студентският парламент към Правно-исторически факултет на Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград . 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)