Избрани Новини

Елхата за Коледа в Благоевград грейва на 5-ти декември

Световната шампионка Мария Петрова пристига за „Спортист на годината“

Коледната елха в Благоевград грейва на 5 декември. На специална церемония лично кметът Камбитов ще включи празничните светлини и ще стартира коледно-новогодишните тържества в областният център на Пиринско. Празничните дни в Благоевград ще преминат под мотото „Да бъде светлина”, обяви на пресконференция директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Христина Шопова и представи богата програма, която ще оцвети светлите празници. В разнообразните тържества и прояви ще се включат както доказани творци и музиканти, така и млади надежди от благоевградски културни и самодейни школи. Една от големите звезди на тържествата ще бъде световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, която ще участва в церемонията „Спортист на годината“, предвидена за 17-ти декември. Очаква се в тази церемония да се включат и други известни спортисти.
„Часът на коледния разказвач“ е развлекателна проява, в което актьори от Куклен театър и популярни лица от Благоевград ще четат и разказват вълшебни коледни приказки във фоайето на общинска администрация на децата от града. Събитието ще се провежда регулярно в дните до Нова година и ще превърне сградата на общината в приказна сцена от любими коледни сюжети.
Освен традиционните концерти и спектакли, за пръв път тази година ще има събития и празнични програми в отделните квартали на града. В навечерието на Бъдни вечер, на 23 декември ще се проведе маскарад за децата на Благоевград. Артисти от Младежкия театър ще потопят малчуганите в магията на празника със саморъчни направени маски и костюми. За ценителите на художественото изкуство организаторите от община Благоевград са планирали обща художествена изложба на творци от града, които да покажат най-новите си творения на тема Коледа. Тя ще се състои на 18 декември в Общинска художествена галерия. Традиционната „Работилница на Дядо Коледа“ ще отвори врати на 9 декември в сградата на община Благоевград. В рамките на ежегодната инициатива деца и младежи от училищата и детските градини в Благоевград, под ръководството на творци от културните институти ще изработват коледни сувенири и подаръци. След края на коледната работилница, която ще продължи до 20 декември, ще бъде организиран благотворителен базар на площад „Македония“ с изготвените от децата изделия.
Тържествен завършек на програмата е празничното посрещане на Новата 2014 година, което ще се проведе на 31 декември, на площад „Георги Измирлиев“. В него участие ще вземат ансамбъл „Пирин“, Георги Гоцев, Кирил Костов, Иван Гоцев-син, Павлина Теова, както и други познати изпълнители на автентичен фолклор от Пиринско.
В рамките на днешната пресконференция участие взеха представители на Регионална библиотека „Димитър Талев“, Биг Бенд-Благоевград, Камерна опера, Регионален исторически музей, Обединен детски комплекс, ансамбъл „Пирин“, Народно читалище „Никола Вапцаров“, Център по изкуствата и Куклен театър-Благоевград, които също представиха планираните от културните институти събития, в рамките на богатата културна програма на общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)