Избрани Новини

5 дечица от домове ще посрещнат коледните празници в семейна среда в Разлог

Пет деца от специализирани институции ще посрещнат Коледа и Нова година в семейна среда. Децата са настанени в нов дом и семейства в Разлог благодарение на работата на Община Разлог по проект „И аз имам семейство”. Петте деца са на възраст от 3 до 5 години и вече се радват на домашен уют и родителски грижи. На територията на Община Разлог утвърдените приемни семейства са пет, четири от тях професионални и едно доброволно приемно семейство.. В три от тях са настанени пет деца, в останалите две семейства предстои да бъдат настанени деца. Приоритетна група за настаняване при приемни родители са децата на възраст от 0 до 3 години, както и деца с увреждания. Към настоящият момент в Община Разлог са подали заявления седем семейства, пет са одобрени от Комисия по приемна грижа, а с две от тях продължава процеса на оценка и обучение.

Срокът за работа по проекта е удължен до 31 май 2014 година. Това ще даде възможност на още кандидати за приемни родители да бъдат обучени и при тях да бъдат настанени деца, коментира инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог. След настаняване на децата в приемните семейства екипът по приемна грижа към проекта и експертите от отдел „Закрила на детето" при Дирекция „Социално подпомагане" в Разлог подкрепят приемните родители и наблюдават адаптацията и развитието на децата в приемните семейства.

Проектът „И аз имам семейство" се реализира от Агенция за социално подпомагане гр. София, в партньорство с Община Разлог, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", финансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Той е в синхрон с изпълнение на националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България” и е насочен към развитие на приемната грижа като алтернатива на настаняването на децата в специализирани институции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов