Избрани Новини

Слабо търсене на шаран в Благоевград и региона

Ден преди Никулден търсенето на шаран и пъстърва е повече от слабо в рибарниците в Благоевград. Засиленият внос на риба от чужбина възпрепятства е сред основните причнини, както и намалялата покупателна способност на българите. Рибовъдите се оплакват, че държавата не обръща никакво внимание на сектора и не отпуска пари, а за тях няма и предвидени европейски субсидии. Според дългогодишни рибовъди толкова слабо търсене на риба преди Никулден не е имало никога. Голяма част от тях се притесняват, че именно в деня, когато търсенето на риба трябва да е най-засилено, то намалява. По техните думи в рибарниците у нас през цялата година се полагат огромни грижи.

Рибовъдите в Благоевград и регионът с огорчение споделят : "Поне в празниците трябва да се обръщаме към националното, към българското, към традициите, това е традиция да има на Никулден шаран или толстолоб, а не тези вносни риби, които имената хората даже не могат да им ги произнесат", съобщава БНТ.

На едро цената на шарана в рибарника е 4 лева и 50 стотинки. След Никулден рибопроизводителите у нас ще се съберат, за да търсят начин за оцеляване на сектора. Възнамеряват да се обърнат за помощ към Европейската комисия по рибарство и аквакултура.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов