Избрани Новини

Архитектурен резерват село Долен - Западни Родопи

Село Долен е разположено в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев и на 128 км от областния град Благоевград. Селото е високопланинско и се намира на 1020 м н.в.

Село Долен е създадено през ХVІ в. По време на Възраждането (XVIII-XIX век) селото е процъфтявало, а местните хора се занимавали с отглеждането на тютюн и добитък, със златарство и кираджийство (превоз на товари).

Заради запазените си къщи от периода на Възраждането, през 1977 г. с брой 73 на Държавен вестник селото е обявено за исторически и архитектурен резерват. Резерватът обхваща 70 сгради паметници на културата. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните в някои от къщите. Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си.

Тесните калдъръмени улички са изключително атрактивни и пазят вида си отпреди два века. Други интересни забележителности са кръстовището „Кавалите”, Николовската чешма и чаршийската улица.

Долен е предпочитана дестинация от туристите, които търсят спокойствие и контакт с природата. В селото се предлага настаняване в стари автентични къщи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)