Избрани Новини

Сандански и парнтьори от 5 страни създават мрежа за насърчаване на културния туризъм и опазване на културното наследство

С европейски пари Сандански и партньори от 5 страни създават Международна мрежа за насърчаване на културния туризъм и опазване на Европейското културно наследство

Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA) към Европейската комисия одобри за финансиране проект „Мрежа за  развитие на културен туризъм” на община Сандански. Той  е сред 18 – те одобрени за финансиране проекти от цяла Европа и ще се реализира със средства по програма „Европа за гражданите”,.

Проектното предложение, което бе разработено от екип на Сдружение “Юни Партнерс”, съвместно с експерти от община Сандански, ще бъде финансирано за максималната си стойност от 139 000 евро, т.е 100 % от общата стойност на проекта.

 Координатор на международната инициатива е община Сандански, партньори са oбщина Херюда, Швеция; община Агия, Гърция; Сдружението на Малтийските общини; Асоциация за развитие на Санта Крус де Тенерифе, Испания  и oбщина Сепино, Италия.

В рамките на проекта ще бъде изградена международна мрежа от градове, чиято цел е да насърчава развитието на културния туризъм и опазването на Европейското културно наследство. Специфичните цели на проекта са създаване на устойчива мрежа от местни партньори; насърчаване на устойчивото развитие, конкурентоспособността и опазването на местните културни традиции и идентичност; засилване на чуството за европейско гражданство чрез укрепване на отношенията между европейските местни общности. Международният проект ще срещне представители на местни власти, неправителствени организации, малкия и среден бизнес, образователни, културни, младежки и туристически организации от 6 – те европейски държави.

Проектът акцентира върху нематериалното културно наследство и традиционните изкуства и занаяти, специално внимание ще бъде обърнато на темата за активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

В рамките на 18 месеца ще бъдат организирани шест различни тематични събития, с фокус върху активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията, опазване и продължаване на традиционните култура, изкуства и  занаяти; насърчаване трансфера на знания и ноу – хау между поколенията; традиционните изкуства и занаяти, и предприемачеството. Ще бъде организирано международно изложение „Културен туризъм”, където представители на малкия и среден бизнес от шестте страни ще имат възможност да създадат нови устойчиви партньорства, да получат достъп до нови пазари, да се представят и обменят идеи.

Изложението ще бъде последвано от фестивал на традиционните култури и занаяти в гр. Сандански, който цели създаване и укрепване на връзките между изпълнителите на традиционни изкуства и занаятчиите. Фестивалът ще бъде включен в програмата на „Пирин фолк” и ще представи културното многообразие на Европа.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов