Избрани Новини

Ограниченията за стопаните на морски плажове се отменят

Туризъм

10-12-2013, 06:20

Снимка:

в. "Капитал дейли"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Въведените от ГЕРБ правила били популистки, БСП връща старото положение в закона за Черноморието

Ограниченията за стопаните на морски плажове, въведени преди около 6 месеца от ГЕРБ, ще отпаднат. Това предвиждат законови промени, предложени от БСП.

Намалява се площта за свободно плажуване, увеличава се площта за поставяне на търговски обекти, отпада забраната за поставяне на преместваеми обекти в 100-метровата ивица от плажа към сушата – т.нар. зона А. Това са част от предложенията за промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), предложени от депутатите от БСП Димчо Михалевски, Атанас Зафиров, Христо Монов и Страхил Ангелов. Текстовете минаха на одобрение от ресорната парламентарна комисия по регионално развитие, предстои гласуването им в зала на първо четене.

Промените до голяма степен връщат старите положения в ЗУЧК – преди пренаписването на закона от бившите управляващи. Това беше популистки, предизборен ход, предложената промяна в регламентите не е реалистична, коментира пред "Капитал" депутатът от левицата Димчо Михалевски.

Новият закон за черноморието беше приет през март 2013 г. и предвиждаше преходен период от една година. Правилата трябваше да влязат в сила през март 2014 г. т.е. ГЕРБ оставиха прилагането и контрола на следващото правителство, каза още Михалевски. Съпротивата от кметове, концесионери и наематели е много голяма, а и така предложените текстове бяха нереалистични, допълни депутатът.

В зона А ще има сергии

Ограниченията, въведени от ГЕРБ, засягаха предимно зона А на крайбрежието. Там се забраняваше поставянето на преместваеми търговски обекти – само пейки, декорации, кошчета, лампи и т.н. Идеята беше да се изчистят плажните ивици от сергиите. Във въпросната зона вече ще могат да се поставят преместваеми търговски обекти и заведения за хранене, но не по-високи от 3.6 метра. Между първо и второ четене текстът ще се прецизира на "едноетажни", за да няма заобикаляне на правилата със скатни покриви например, коментира Димчо Михалевски.

Иво Стефанов от Асоциацията на морски плажове коментира пред "Капитал", че предложенията на депутатите от левицата са в духа на исканията на бранша. Договорите за концесия са сключвани при едни условия, те бяха променени едностранно от държавата, което не е справедливо, каза Стефанов. Според него ограничението от 3.6 м за височината на преместваемите обекти в зона А също е несправедливо, защото то изключвало изграждането на обекти за хранене, позволявало само поставянето на фургони и капанчета. Това не е качествена услуга, каза Стефанов.

Димчо Михалевски обясни още, че управляващите не са загърбили положителната за тях идея да се прочистят курортите от кичозните сергии. Предписваме на министъра на регионалното развитие да разписва схемите за преместваеми обекти в националните курорти (Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Приморско, Слънчев бряг, Дюни, Елените). Сергиите ще са забранени на първа линия, но след нея ще има възможност да се поставят дребни търговски обекти, каза Михалевски.

За всички останали курорти ще се разчита на контрол от страна на местните власти. Предвид досегашния опит с тази регулация, това трудно може да се определи за успешна стратегия.

Увеличава се площта за търговия

Сред най-неблагоприятните за концесионерите промени беше намаляването на площта от плажа, върху която могат да развиват търговска дейност. Според сега действащите правила тя е не повече от 2% от "активната" площ на плажа – за плажове до 40 декара (но не повече от 400 м2). За по-големите ивици ограничението е 1%. Сега това разделение отпада, отпада и категорията "активна" площ. Изчисленията ще се правят на основа цялата територия на плажа. За големи ивици с наличие на дюни може да се окаже, че площта за търговска дейност е огромна. Затова дюните, чието нанасяне на кадастралните карти може да приключи до три месеца по думите на Михалевски, ще бъдат извадени от обхвата на плажовете.

Това е поне третата маневра с дюните, които влизаха и излизаха от обхвата на плажовете и плажните зони, с идеята да се предпазят от застрояване. В основата на проблема обаче винаги е стояла липсата на описание на пясъчните образувания и площта им, което да е отразено в кадастрални карти и имотни регистри. Заснемането на плажовете вече е приключило има и доклад на БАН за обхвата на дюните. Според него защитените пясъчни образувания заемат до 95% от територията на някои плажове. Този извод е спорен, не можем сега да залитнем в другата посока, коментира Димчо Михалевски.

И още преференции

Още една преференция получават стопаните на пясъчни ивици. Свободното поставяне на плажни принадлежности ще е върху 30 до 50 на сто от активната площ на плажа, а не върху 50%, както е в момента. Тази площ ще се определи за всеки плаж поотделно в наредба на регионалния министър. Документът трябва да бъде готов три месеца след обнародването на промените.

Те предвиждат и категоризация на плажовете – по молба на концесионерите и наематели на пясъчни ивици. Плажовете ще се делят на принципа на района, в който попадат: в национални курорти, в курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища; в населени места; в къмпинги и вилни зони; извън урбанизирани територии. Условията за стопанисване могат да са различни за различните видове плажове, като това също ще се регламентира в наредба на регионалния министър.

Концесионерите и наемателите ще бъдат освободени от проверките на областните управители, планират още от управляващата партия.

С промените в черноморския закон БСП променят и Закона за държавната собственост. Текстовете предвиждат върху имоти – изключителна и публична държавна собственост, да могат да се учредяват ограничени вещни права. Сега това е забранено с изключение на национални обекти и обекти с висока обществена полза. Според Михалевски, това ограничение спирало проекти с европейско финансиране. Той даде за пример проект за ферма за екзотични риби. За нуждите й трябвало да се прокара тръба, довеждаща морска вода на километър навътре в сушата. Инвестицията била блокирана заради ограниченията в Закона за държавната собственост.

ГЕРБ: БСП правят мечешка услуга

Това е мечешка услуга, коментира пред "Капитал" депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. По думите й ще настане пълен хаос със стопанисването, защото изваждането на дюните от обхвата на плажовете ще наложи промяна във всеки един концесионен договор по отделно. "Те (управляващите - б.р.) освен това не могат да се разберат как ще нанасят дюните в кадастъра, защото не харесват изводите в доклада на БАН, според който площта на пясъчните образувания е внушителна", смята Павлова.

Бившият министър каза, че ще разчита на активен дебат в зала и няма да подкрепи текстовете, които изцяло отменят концепцията на предишните управляващи. Павлова, която е член на парламентарната комисия по регионална политика, не е присъствала на заседанието при приемането на промените.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов