Избрани Новини

Областният управител на Благоевград Муса Палев представи своя идея за Китайски консултативен център

Идеята за създаване на Китайски консултативен център със седалище Благоевград, който да съдейства за развитие и задълбочаване на бизнес отношенията между Китай, България, Гърция и Македония беше презентирана от областния управител Муса Палев на срещата с делегация на провинция Дзилин. На няколкочасовата среща, проведена в Пирин Голф & Кънтри Клуб, той представи на китайските гости географските характеристики на област Благоевград, нейната история и икономически потенциал, и ги запозна с представители на местния бизнес и на общините Банско и Разлог. Муса Палев подчерта, че Благоевградска област е малка в сравнение с китайските мащаби, но има какво да предложи на вниманието на инвеститорите и туристите от Източна Азия.

От своя страна, заместник-губернаторът на провинция Дзинли г-н Чунли Гу разказа на домакините, че провинцията е с площ 180 хил кв.км и с население 27 млн. жители; тя се намира в Източен Китай в историческата област Манджурия; икономиката на провинцията има няколко пилона – автомобилостроене, петролнохимическа индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

В китайската делегация бяха включени представители на автомобилната индустрия, напроизводството на високоскоростни влакове и на селското стопанство на провинцията.

Въпреки несъразмерността на площта и броя на населението, китайските гости проявиха активен интерес към възможностите за осъществяване на бизнес контакти, оценявайки по достойнство предимствата на географското положение на страната ни и членството на България в Европийския съюз. Допълнителен императивен тласък на тази активност дават решенията на проведения преди месеци конгрес на Китайската комунистическа партия. В нейната програма за глобална реформа е заложена външно икономическа инвазия. Ориентацията на Китай към Европейския съюз минава през Източна Европа и това пролича през неотдавнашната среща на китайския премиер Ли Къцян в Букурещ с 16 премиери от Централна и Източна Европа, желаещи да стимулират китайските инвестиции в техния район.

Интересът на китайската делегация в Благоевградска област е разделен във времето. В краткосрочен план представителите на китайската държавна власт имат за цел да проучат какви са основните характеристики на Югозападна България и какви са възможностите за инвестиции, за да могат да подготвят препоръки за китайските инвеститори, а в дългосрочен план – с посредничеството на Китайския консултативен център да се подпомогнат китайските капиталовложения на Балканите, поясни г-н Чунли Гу. Той заяви, че българските инвеститори са „добре дошли” в провинция Дзинли за създаване на джойнт венчъри.

Китайските гости бяха силно впечатлени от презентацията на ски-курорта Банско, а домакините също бяха изненадани от информацията, че в провинция Дзилин се намира най-големия и популярен ски курорт в Китай в планината Чанбай шан.

Подписаният меморандум за сътрудничество между област Благоевград и провинция Дзилин да бъде крайъгълният камък за ползотворни двустранни отношения, си пожелаха участниците в срещата.

Официалните и делови отношения ще имат своето продължение чрез гостуване на българска делегация в Дзилин следващата година.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)