Избрани Новини

Британец от клана Макларън: Обичам Банско, но там ме ужилиха с 1,4 млн. евро

Харесвам много България, прекрасна природа и хора, но заради любовта си към страната и наивността си изгорях с 1, 4 млн. евро, казва 48-годишният англичанин Джон Макларън в интервю за 24 часа.

От 7 г. той се е захванал със строеж на сграда в Банско. Комплексът, кръстен шале "КуКуряк" не е готов, а е глътнал още 2 400 000 евро - пари на 18 британци.
На 14 ноември Макларън подава жалба до Софийската районна прокуратура срещу съдружника си Калоян Кръстев.

До решителната стъпка се стига, след като англичанинът разбира, че зад гърба му Кръстев изнася строителни материали и оборудване. Върхът обаче е, когато Джон узнава, че без негово знание са продадени 16 апартамента в недовършената сграда, лоби бар и ресторант на цена между 20 и 25 000 лв.

Според Макларън зад нея стои съдружникът му Кръстев. Той обаче отрича. (Виж вляво.)
Британецът е наследник на фамилията Макларън, която държи производството на сгъваеми детски колички. От същия род е и легендарният пилот Брус Макларън, който загива при тестване на болида си през 1971 г. Преди 10-ина години Джон Макларън, който е влюбен в Банско, обмисля как да популяризира страната ни сред приятелите си. На парти, покрай жена си Марианна Макларън, се запознава с Калоян.
44-годишният нашенец живее от години в Лондон, занимава се с ремонт на апартаменти и хотелиерство, за кратко пребивава в Канада и САЩ.

От дума на дума двамата разбират, че имат обща слабост - ските и Банско. Самият Кръстев е запален скиор, бил е и ски учител. Така се ражда идеята да построят комплекса "КуКуряк". Българинът търси земи, намира 3 съседни парцела на ул. "Драма", убеждава собствениците им да ги продадат и почва строежа. През 2005 г. се връща окончателно в България. Година по-късно Макларън също се мести със семейството си от Южен Лондон в София.
Двамата създават фирма "Тера Айкон", с капитал от 5000 лв., и стават нейни управители. Третият съдружник е Дейвид Робърт Пенъл, който обаче не е активен. Регистрират фирмата на адреса на родителите на Кръстев в София, което по-късно ще се окаже фатално за Макларън.

Англичанинът
не знае и дума
български,

затова с всекидневните задачи се захваща Кръстев. Той общува със строителите, търси материали и доставчици.
"Вероятно Калоян избра Джон за партньор заради контактите му в Англия, а и защото е знаел, че каквото и да се случи, майка му и баща му ще помагат с пари", предполага Марианна Макларън. "Не съм сигурна дали от самото начало е имал намерение да ни измами, но Джон е честен и доверчив - за него думата е важна", допълва тя.
Макларън убеждава 9-10 британци, свои приятели, да купят апартаменти в шале "КуКуряк". Запалено им обяснява, че в страната ни има сняг от декември до април и е хубаво като в Швейцария, а хората са гостоприемни.

Предприемачът Калоян Кръстев: Дадох сърцето и душата си за този проект

- Г-н Кръстев, Джон Макларън твърди, че сте го измамили, че е вложил много пари, а комплексът 7 г. не е завършен.
- Това, което построихме в Банско, е една фантазия, за която мечтая от доста време. Това може би е най-хубавият обект в Банско и в България. Всичко е бутиково, ръчна изработка - медни покриви, старинни камъни, които съм събирал по покривите на църкви и стари къщи. От Троянския манастир съм изкупил 200 кубика дървен материал - дъб. Майсторите ни са артисти, художници от Художествената академия. Архитектът ни е Тодор Дилов-Пипо, бивш главен архитект на София. В Барселона нашата сграда спечели конкурс за най-добър проект на годината.

- Защо материалите да са толкова скъпи?
- Искахме да направим нещо изключително, да ни отличи. В това начинание си вложих сърцето и душата. Зарязах си семейството в Лондон. Върнах се и 7 г. се боря да стане. Продал съм имотите в Англия, вложих имущество, спестявания. Джон обаче го представя едва ли не, че само той дава пари.

- Колко сте вложили?
- 1 200 000 евро. Той вложи малко повече, но аз купих земята пред строежа. Тя е 270 000 евро и ни служи за двор, там складираме материали. От нея тръгнаха някои спорове. Ние и двамата сме управители. Имахме още един съдружник - Дейвид Пенъл, но Джон зад гърба ми изкупи неговите дялове.

- Как се запознахте с Макларън?
- Преди 10 г. бях в Българския сити клуб. Жена му Марианна бе секретарка на клуба. С Джон си паснахме, бяхме адски добри приятели. Предложих му да отворим агенция за недвижими имоти, а той поиска да правим нещо в България. От всички наши сънародници само мен покани на ергенското си парти в Швейцария. Сватбата му бе в България. Осигурих му една от старите каляски на царя и с нея младоженците тръгнаха от храма "Св. Неделя". Той покани английските си гости да останат 1 седмица и да видят красотите на България. Помоли ме да ги разведа. Заведох неговия приятел Роб (б.р. - Дейвид Робърт Пенъл), който е пилот на хеликоптер, в Банско. Той бе впечатлен и поиска да участва в нашето начинание. Тримата дадохме по 50 хил. паунда за начало, включи се и сестрата на Джон, но скоро се отказа. Купих дяловете , но после продадох на Джон 50 на сто от тях.

- В Лондон с какво се занимавахте?
- Завършил съм ресторантьорство, хотелиерство и бизнесмениджмънт. Отварял съм нови хотели, управлявал съм едни от най-хубавите в Лондон, в Ню Йорк. Имах и фирма за архитектура и дизайн.
А Джон през целия си живот не е работил нищо и оттам идва целият проблем. Той е от много богат род. Семейството му го финансира. Дават му една малка част, за да не изхарчи големите пари. На 2-3 пъти е почвал бизнес, който не върви... За мен е едно разглезено дете, което страда от липса на концентрация. Елементарен пример - в офиса сме бюро срещу бюро. Зацикля му компютъра, той излиза извън нерви, грабва го, хвърля го на пода и си купува нов. По цял ден си пиеше биричката и четеше английските вестници.

- Макларън твърди, че всеки ден е ходил в офиса и е плащал фактурите, които вие сте му давали?
- Джон е може би единственият англичанин, който от 10 г. е в България и не е направил усилие една дума на български да проговори. Всичката му работа я вършим аз и жена му. По едно време му писна да плаща. На мен също, но сградата си дърпа пари. Неговото задължение бе да намира алтернативно финансиране, отговаряше и за комуникацията с клиентите. Не можех да върша всичко - бях на обекта, станах адвокат, дизайнер, снабдител, защото в България никой не си върши работата както трябва и се налагаше да запълвам дупки.
Не може един да се мъчи 7 г., без да вземе и стотинка, въпреки че ми бе обещано възнаграждение, а другият - не. Най-лошото бе, че когато продавахме по 1200 евро квадрата, той връщаше клиенти.

- Той ви упреква, че непрекъснато сте преправяли нещо по строежа и това е гълтало пари?
- Хубавите неща стават така. В България повечето хора не издържат майсторите и са готови да приемат и калпавата работа.

- От къде се появиха тримата български кредитори?
- Една сграда не става от нищо, всичко е осчетоводено. Постоянно съм казвал на Джон колко ще струва, но той на следващия ден забравяше. Кредитори има, опитвам се да съдействам да си получат парите, но те си гонят интересите.
Има и други кредитори, например една фирма, която разбрах, че неин собственик е тъщата на Джон. Тя задължава фирмата за 1,2 млн. лв. и е възбранила имотите на клиентите. Това е нещо нечувано. Винаги съм се борил да завършим сградата и клиентите да си получат апартаментите. Опитвах се да предпазя фирмата, но имаше публична продан.

- Апартаментите обаче са продадени на много ниски цени - 20 000 лв.?
- И на мен са ми ниски, но има оценка от вещи лица.

- Кой е купил апартаментите?
- Не ги познавам.

- Според съдебния изпълнител купувачът е един?
- Значи е "Резорт пропърти".

- Макларън твърди, че стоите зад тази фирма.
- Той може да твърди всичко.

-Защо кръстихте сградата шале "КуКуряк"?
- Кръсти я архитектът Пипо. Той е мечтател и романтик. Спомни си как като бедни студенти ходили в една хижа "Кукуряк". По цели нощи свирели на китара, а сутрин били кукуряк. Хареса ми, но му предложих да сложим и едно шале (б.р.зимна къща), за да е по-елегантно.

 

Дядо му измисля бебешките колички

Kланът, от който произхожда Джон Макларън, е от Шотландия. Дядо му е самолетен инженер и по време на Втората световна война изработва дизайна на самолетните колесници. Оттам му идва и идеята за сгъваемите бебешки колички.
 През 1960 г. лелята на Джон - Джанет, се жени за американец, наследник на “Панамерикан еърлайн”, и се мести да живее в Ню Йорк.
 Раждат им се три деца и семейството постоянно пътува между двата континента. Придвижването на малчуганите из летищата с големи колички обаче е много трудно. Така на изобретателния пенсиониран инженер му идва идеята да създаде сгъваеми кошчета за малки деца. Така производството на бебешки колички става семеен бизнес за клана Макларън.
Джон се гордее с роднините си и по майчина линия, които са от Ирландия.
 Бащата на майка му Афра е построил турската железница от Измир до Анкара. Самата влакова гара в Измир е направена по модел на неговата къща в Дъблин. (24 часа)

Даниела Дурева, съдебен изпълнител от Разлог: Нямам притеснения за продажбата 

- Г-жо Дурева, Джон Макларън твърди, че не е знаел за продажбата на 16 апартамента в шале "КуКуряк"? Освен това той е озадачен защо жилищата са продадени на цена около 20 000 лв., като са оценени за 150 000 евро?
- В рамките на образуваното производство фирмата "Тера Айкон" бе уведомявана за всички предприети от мен действия, както изисква Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК).
Публичната продан започва при една начална цена. Ако имотът е достатъчно атрактивен, може да се продаде и на много по-висока от първоначалната - дори да стигне до 1 млн. лв. Но ако не е - може и въобще да не се продаде. Ако Джон Макларън има противоречия със съдружника си, да решават взаимоотношенията си по реда на Търговския закон.

- Т.е. тези 16 апартамента са продадени за по 20 000 лв., защото не се е явил друг купувач, който да наддава?
- Има случаи, при които се явява само един наддавач. Публичната продан е напълно редовна по ГПК, ако той внесе предложената от него цена. Няма изискване да се явят двама или трима. Имам случаи, в които търкалям имоти на първа, втора, трета продан, защото не са атрактивни и никой не иска да ги купи. Това е една съвсем прозрачна процедура. За всичко е уведомявана фирмата. Не бих си позволила да направя нещо нередно. А той (Макларън - бел. ред.), че има недобри взаимоотношения с другия съдружник, не бих могла да знам.

- Да разбирам ли, че апартаментите в шале "КуКуряк" не са били атрактивни?
- Така е. Някои от тях са на етап груб строеж, нямат акт 16. Самата сграда е необитаема, не е пригодена да се живее в нея. Доколкото си спомням, няма централно осветление и т.н. Купувач на такъв имот трябва да вложи много средства, за да превърне апартамента в обитаем.

- Вярно ли е, че купувачът на апартаментите е един?
- Да, но не мога да давам данни за това.

- Платени ли са вече апартаментите?
- Разбира се, по банков път.

- Макларън твърди, че не е получавал поканите за публична продан, защото адресът на фирмата, на който вие сте пращали документите, е всъщност апартамент на родителите на Калоян Кръстев. Така Джон Макларън е нямал достъп до поканите?
- Насочете го към Търговския регистър. Да си променят седалището и адреса на фирмата. Когато са я учредявали, той се е съгласил да я регистрират на този адрес. Мога ли да знам това апартамент ли е, офис ли е? Явно още отначало не си е защитил интереса. Не съм запозната с техните отношения. Не ме и интересуват. Изпращала съм всички уведомления на седалището на фирмата и нямам никакви притеснения. Коректно е Макларън да адресира претенциите си към съдружника. Ако счита, че той с действията си е увредил дружеството, да си се разправят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)