Избрани Новини

2 в 1: Един век Окръжен съд Благоевград и откриване на Медиационен център в областния град

Окръжен съд Благоевград и Районен съд-Благоевград обявяват 10 декември 2012 г. за Ден на отворени врати по повод Международния ден за правата на човека. На този ден преди 64 години Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация по правата на човека, въплътила стремежите и надеждите на народите и отделните личности да живеят в достойнство, равноправие и сигурност.
В Деня на отворените врати, граждани и журналисти посетиха Съдебната палата и се запознаха с организацията на работа на съдиите и съдебните служители, със съдебни процедури, с работата и функциите на съдебните служби.
В 10.30ч. Председателят на Окръжен съд–Благоевград се проведе среща с ученици от Благоевградски училища, в рамките на която те се запознаха със спецификата в работата на магистратите, с Концепцията и държавната политика в областта на правосъдието за детето, както и с основни акценти от Хартата за правата на човека.
В Зала №4 на Районен съд –Благоевград от 11.30ч. беше организирано публично разпределение на съдебните дела в присъствието на граждани и журналисти.
В наши дни образованието е не само основен фактор за развитието на една държава, но и ключ към познаване правата на човека. Инициативата на Окръжен и Районен съд има за цел да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, насочена е към популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура като цяло.

Наградени бяха отличените в конкурсите на Окръжен съд-Благоевград. След края на тържествената част бяха открити Медиационен център и изложба с 12 поста, която представя развитието на съдебната власт в Благоевград до днес.
Желаещите граждани могат да се запознаят с работата на институцията в рамките на работния ден от 10.00 до 17.00 часа, като на тяхно разположение ще бъдат редица информационни материали и брошури за работата на съдилищата и предлаганите административни съдебни услуги и процедури в тяхно улеснение.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов