Избрани Новини

„Европейска награда за млади фермери“ ще се проведе за втора година

Животът

11-12-2013, 18:05

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

За втора поредна година в Европейския парламент се организира конкурс за млади фермери „Европейска награда за млади фермери”. Целта на конкурса е да се фокусира вниманието върху ролята на младите земеделски производители в селските райони, да направи по-видими иновативните подходи, които те предприемат за развитието на селското стопанство. Той е иницииран от „посланиците“ на младите фермери от страните-победители в първото издание на конкурса – Португалия, Испания, България и Австрия. Това са евродепутатите от групата на ЕНП Нуно Мело, Мария Аусилиадора Кореа Самора, Мария Габриел и Елизабет Кьостингер.

Право на участие имат всички европейски фермери под 40-годишна възраст. Печелившият проект от всяка страна-членка ще се състезава с конкурентите си на европейско ниво. Основните критерии за оценка на реализираните проекти са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, прехвърляне и поддържане на иновативни методи в селското стопанство. Регламентът предвижда три награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект. Те ще бъдат връчени на официална церемония в рамките на Европейския конгрес на младите фермери в ЕП на 29 януари 2014 г.

На национално равнище евродепутатът Мария Габриел в партньорство с Националната асоциация на младите фермери в България ще извършат селекция на подадените заявления в съответствие с критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата. От допуснатите проекти ще бъде определен един от България, който да бъде представен на журито в ЕП за Европейската награда.

Кандидатите трябва да подготвят и изпратят заявление за участие, състоящо се от следните документи: името и данните за контакт на младия фермер, подаващ заявлението,  кратко описание на стопанството и мотивация за земеделието, представяне на реализирания проект на младия фермер, което не трябва да надвишава 3 страници. Заявленията се подават до 20 декември на български език на и-мейл: mariya.gabriel-office@europarl.europa.eu

Церемонията по обявяване и награждаване на победителите ще се състои през януари 2014-та година по време на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.

Подробна информация за регламента на наградата може да се намери на официалната страница на Мария Габриел. 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов