Избрани Новини

АУБ стана „Сграда на годината”

Студентски център „Америка за България“ на АУБ спечели първо място в категория „Образование и спорт“ на националния конкурс „Сграда на годината“ 2013. Наградата беше връчена вчера на официална церемония, провела се в София Ивент Център.

Ултрамодерният център беше класиран на първо място от 25-членно жури с председатели министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Събитието се състоя за 12-ти път и се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране с подкрепата на браншовите организации – КСБ, КАБ, САБ, КИИП.

Министър Терзиева връчи наградата на зам.-ректора по финанси и администрация в АУБ Александър Александров. „Благодаря на колегите, на приятелите, поддръжници, проектанти и строители, които направиха осъществяването на този проект възможно. През последните 15 години АУБ инвестира над 60 милиона лева в университетския комплекс „Скаптопара“ и планираме да инвестираме още 40 милиона в следващите години. Така че, надявам се да се върна на тази сцена отново! Скоро!“, каза Александров при получаването на приза.

С построяването на студентски център „Америка за България“ АУБ направи поредната важна стъпка към изграждането на цялостен университетски кампус на световно ниво, отговарящ на най-съвременните изисквания. Проектирането на сградата е съобразено с традиционния американски модел на образование liberal arts, характеризиращ се със съвместно съжителство на студентите в модерен университетски комплекс.

Студентският център „Америка за България“ на Американския университет в България е уникална мултифункционална сграда, която интегрира в себе си множество най-различни програмни елементи. Изграждането й стана възможно с щедрата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Спортната част на комплекса съдържа многофункционална спортна зала, фитнес център и необходимите съблекални. Уникално решение приложено за пръв път в България е проектирането и реализирането на писта за бягане на горно ниво в спортната зала. Спортната зала е най-модерното подобно съоръжение на образователна институция в Европа и покрива всички изисквания и стандарти за такъв тип зала. Телескопичните трибуни в залата позволяват тя да бъде преконфигурирана за различни прояви – спортни събития, представления, публични лекции, търговски изложения, изложби, кариерни форуми и други.

Друга важна част от комплекса е университетският театър. Той е с капацитет 350 места за зрители и се състои от сцена, аванс-сцена, сценичен джоб и пълна сценична механизация. В непосредствена близост до сцената се намират гримьорни, гардероб, складове за декори и реквизит, както и работилница за декори. Залата и аванс-сцената са проектирани, така че да могат да се използват и като голяма лекционна зала.

Студентският център се помещава и сектор „Хранене“. Кафенето с капацитет 200 места е разположено на партера. То се отваря към парка на кампуса чрез излизане на тераси с дървен декинг на ниво терен. Основното помещение за хранене с капацитет над 400 души е на последното ниво. Реализирана е съвременна концепция, при която приготвянето на храната е изцяло видимо от посетителите и е организирано в отделни кътове или острови – салатен бар, топъл щанд, италиански щанд, десертен щанд, бариста и др. Разкошна покрита конзолна тераса открива прекрасна гледка към реката, планината Рила и университетския комплекс.

В сградата се помещават и офиси за студентски услуги с каквито разполагат водещи американски институции – център за професионална реализация, център за академични консултации, център за развитие на писмените умения по английски език и др.

Но университетският комплекс „Скаптопара“ на АУБ не би бил толкова неповторим и уникален без духа и енергията на обитателите му – над 1000 студенти от 40 държави.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)