Избрани Новини

Банско отчете силен летен сезон, очаква се още по-силен зимен

Летният туристически сезон в Банско тази година бе много силен, очакванията са и зимният да бъде много добър. Това заяви на пресконференция кметът на община Банско Георги Икономов, на която информира за подготовката за новия зимен туристически сезон в пиринския курорт, който се открива официално на 14 декември, събота.
Имахме много силен фестивален сезон през лятото, Банско започна с бързи крачки да си връща славата и на летен курорт, коментира Икономов. Докато преди година-две туристите през лятото бяха 10-15 процента от всичките, тази година те са между 30 и 40 процента от общия брой. Засилва се туризмът в планината, всяка година все повече се утвърждават и летните фестивали, какъвто е джаз - фестивалът, каза кметът. Те, по думите му, правят някои дни и седмици през лятото "по-силни" дори от най-добрите зимни периоди за представителите на туристическия бранш.
Според статистиката тази година Банско е посетен от около 600
000 туристи, съобщи Икономов. Две-трети от тях са чужденци, а една трета от всички туристи са пребивавали в Банско през лятото. Кметът цитира също данни на  "Евростат" за курортите в България, които показвали, че туристите в Банско са били повече отколкото в Пампорово и Боровец, взети заедно. Това важи и за приходите, допълни той. В навечерието на зимния туристически сезон, който е десетият след оформянето на Ски - зоната, според Икономов нищо ново там не се случва. Той поясни, че няма ясна позиция и решение по въпроса за изграждане на втора кабинкова въжена линия от Банско до Ски - центъра, независимо от всички действия, най-вече законови, предприети от местните власти и представителите на туристическия бранш, както той се изрази, както и след получените обещания за разрешаване на проблемите на Ски - зоната от представители и на сегашното правителство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов