Избрани Новини

Арт инсталация от 3 000 кукери за Новогодишния кукерски карнавал в Разлог

В Разлог има повече от 3000 кукери за Новогодишния кукерския карнавал, след като традицията оживя из под ръцете на Асен Ботев. Скулпторът и художник от Разлог нарисува над 3000 кукери и изработи 7 високи релефа на кукери в движение, като ги подреди в арт инсталация. Подредени в ателието му човек трудно сдържа емоциите си при вида на хорото от чауши. Всичко това се случва броени дни преди Новогодишния кукерски карнавал „Старчевата”.

Любовта на местното население към Разложкия чауш дава мотив на Асен Ботев да рисува и работи върху образа на кукерите, свързан с гоненето на злите духове. Асен Ботев рисува всеки детайл от маската на чауша и създава неповторим емоционален образ. Неговата арт инсталация съчетание от релефи от глина и рисунки е показателна и за дълбоката връзка на местното население към кукерската традиция.

През тази година Разлог спечели наградата „Селище пазител на традициите”, именно благодарение на кукерската традиция. Също през тази година „Разложки чауш” бе регистриран като марка от Община Разлог в Патентното ведомство на Република България и патентован.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)