Избрани Новини

Легендарният А. Томба определи Банско като потенциален претендент за един от най-добрите курорти

За десет години курортът Банско е израснал много, станал е по-мащабен, виждам много подобрения и се възхищавам от факта, че стана домакин на състезания за Световната купа. Това заяви легендарният италиански алпиец Алберто Томба, който бе сред почетните гости на днешното откриване на новия зимен туристически и скисезон в пиринския курорт, съобщиха от пресцентъра. Това стана на пистата, която носи неговото име отпреди десет години, когато той дойде за първи в Банско за откриването на новата скизона под връх Тодорка в Пирин. В знак на признателност тогава той бе обявен и за почетен гражданин на Банско.
Пистите в Банско са чудесни, каза легендарният италианец. Великолепните хора тук са като мое семейство и съм сигурен, че Банско може да стане един от най-добрите световни зимни курорти, допълни той.
Днес заедно с Томба в зимната столица на Балканите пристигнаха още четири величия в ските. В компанията бе единственият петкратен носител на Големия кристален глобус в алпийските ски - Марк Жирардели, който също е почетен гражданин на Банско. Българският алпиец номер 1 за всички времена Петър Попангелов също участва в първите за сезона демонстрационни спускания по писта "Томба" за новия сезон. Едно от най-големите имена на френските алпийски ски Люк Алфан - носител на голямата Световна купа за 1997 г. , превърнал се в истински феномен в спорта, след като през 2006 г. победи и в най-тежката автомобилна надпревара в света - рали "Дакар", също отново зарадва многобройните фенове в Банско, както бе преди три години. Шампионският тим за откриването на сезона допълни словенският алпиец Юре Козир, записал в богатата си спортна биография 15 сезона в Световната купа с три победи и 20 подиума.
Уникален шанс се откри пред най-амбициозните скиори да премерят сили днес в директен двубой с тези величия на ските в играта "Победи шампионите". В атрактивното състезание се включиха повече от 70 млади надежди на ските и ентусиасти, сред които бе и 82-годишният Асен Тренчев от Банско.
Вече идвам осем години в Банско, в България съм по няколко пъти в годината, каза Марк Жирардели. Всяка година тук се прави нещо ново – и в обслужването на пистите, и в ресторантите и хотелите, и за феновете. Но все пак трябва втора кабинкова въжена линия, смята големият шампион. Най-много го радва, че виждам все повече млади хора по пистите, което е много важно за развитието и израстването на Банско и скиспорта. Словенецът Юре Козир сподели, че е горд и щастлив да може да види, да е в компанията и да се състезава отново с големите шампиони, пристигнали в Банско. Той също разказа, че през 2003 г. е идвал тук, участвал е в няколко състезания на ФИС, а развитието на пиринския курорт определи като уникално. Ако продължавате в този дух, обърна се той към домакините, съм сигурен, че в скоро време ще има български състезатели в световния скиелит. Направихме малък тур по пистите, смаян съм от природата, допълни Юре Козир.
Такъв курорт като Банско може да издигне нивото на българските ски и сигурно скоро ще имате втори Петър Попангелов, каза французинът Люк Алфан.
Самият Петър Попангелов също определи като много успешно развитието на Банско и пожела хубав сняг тази зима, за да бъде курортът още по-посещаван.
Кметът на Банско Георги Икономов благодари на големите шампиони, отзовали се на поканата да бъдат гости на Банско и жива негова реклама. Миналата година според данни на Евростат отбелязахме ръст на туристите от 8 процента, надяваме се този сезон да бъде също така успешен, каза той.
Празничните прояви за откриването на сезона, започнали на Бъндеришна поляна с концерти и забавни игри, ще продължат следобед и вечерта на централния площад в Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов