Избрани Новини

Защо Маргарита Бербатова вече не е главна сестра?

В интервю с директора на благоевградската болница д-р Владимир Пандев пред  "ШОУ" стана ясно защо Бербатова вече не е главна сестра:

 

- Д-р Пандев, защо Маргарита Бербатова беше освободена, съкратена или Бог знае какво с встъпването ви в шефската длъжност?
- Питате защо не работи вече при нас?
- Ами това питам, защото до ден-днешен на никой не е ясно как култовата главна сестра на болницата остана без работа?
- Ние с нея седнахме и си поговорихме, за да изчистим някои изисквания, някои параметри, т.е. - бъдещите ми изисквания оттук-нататък. Пожелах да разбера какви са нейните предложения за дейността, но се оказа, че имаме принципни различия по основни въпроси и като част от екипа, който досега е ръководил болницата, решихме, че трябва да се разделим. В името на нейната чест, трябва да подчертая, че тя си тръгна с високо вдигната глава.
- Всичко това звучи възхитително от ваша и нейна страна. Но, в края на краищата, един дългогодишен кадър на болницата със завиден стаж, опит и т.н., се оказва уволнен на практика?...
- Вижте, тя не е уволнена. Предложих й да работи по европроекти, което мисля, че е доста важен и престижен пост, особено ако вземем предвид влошеното финансово състояние на болницата. Но тя отказа . Заяви ми, че това е нещо ново за нея и не е сигурна дали ще се справи. 
- В това предложение подозирам “пъклената” ви идея, че искате да експлоатирате името на знаменития й син? 
- Така е, честно казано. Какво лошо има в това? В крайна сметка си обещахме, че тя ще помисли и ще ми се обади дали ще приеме предложението ми, но така и не ми се обади.
- Доколкото знам, майката на Бербатов се е запънала като магаре на мост и в момента упорито се готви за предстоящия конкурс за новия си стар пост - главна сестра на болницата?
- Вярно е, че не ми се обади, а това, че се готви за конкурса, от вас го научавам.
- А защо да не се яви? Има над 20-годишен професионален опит, диплома за висше образование, специалност “Управление на здравни грижи” към Медицинския университет в София и т.н.? Едва ли ще има конкурентки в това отношение... 
- Е, да, но...
- Да не би да имате предвид слуховете, че в 7-годишното си битие като главна сестра се е обградила със свой приятелски кръг, била е надменна с простосмъртния персонал, ако оставим любовните й истории настрана, и т.н.? Да не би това да е козът ви да се разправите с нея? Всъщност, кога и по какъв начин ще протече конкурсът за нова главна сестра?
- Нека започнем отзад-напред. Конкурсът за избор на главна сестра ще бъде с гласуване на всички сестри от всички отделения на болницата. Избрахме този нестандартен начин, за да сме сигурни, че ще бъде избрана най-достойната, най-оправната, и трябва да сме сигурни, че сестрите ще я слушат. 
Какво значи компетентност и някакви си дипломи? Всички знаем как се получават 
и как не вършат никаква работа. Нали знаете как стават тези неща?... 
- Значи, доколкото разбирам, изборът за нова главна сестра ще бъде нещо като „кастинг на публика” от всички видове сестри в благоевградската болница? Тоест - избор по симпатии и антипатии, но не и на база експертна оценка на качествата на кандидатите от експертна комисия?
- Ха-ха! Точно така. Може и така да се нарече. Нека сестрите изберат сами най-достойния и авторитетен човек, който е желан от тях. Ами ние не избираме „Мис Вселена” или “Хубава жена”. Все пак ще си има някакви критерии и правила. 
- Ако теглим чертата, Маргарита Бербатова няма никакви шансове, колкото и да се готви за конкурса? Впрочем, кога ще бъде проведен той?
- Засега имаме заместничка на Бербатова – сестра Таскова, която се справя доста добре на половин щат, за което сме й благодарни. Е, до средата на следващата година ще има конкурс, може и малко след това... Докато не съм сигурен сто на сто, че всички са разбрали нещата, които се случват около тях, конкурс няма да има. 
- А дотогава? 
- Ами дотогава заповядайте да пием по едно малко и скъпо питие и да избистрим в какво ни обвиняват. Всяка критика, стига да е градивна и конструктивна, е от полза за нас. 
- Да не ви обвинят и накажат, че пиете в работно време, при това с вражески субект? 
- Е, какво да ни обвиняват? Нас в какво ли не ни обвиняват! Така че едно повече или едно по-малко обвинение насреща ще бъде само ползотворно. Ние сме в ситуацията да оцелеем. 
- И ще ми обясните на едно малко уиски как ще оправите бакиите на болницата в Благоевград в стил „Пари няма, действайте”? Или както е известно, камъкът, колкото и да го стискаш, вода няма да пусне...
- В здравеопазването, между другото, има много вода, не е като камъка. Трябва да знаеш как да я пуснеш. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов