Избрани Новини

Проекти за 36 милиона за неврокопчани

Община Гоце Делчев проведе заключителна пресконференция по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – гр.Гоце Делчев”, финансиран с Договор BG161PO001/1.4-07/2010/015 по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. на Европейския съюз, съобщиха от общината.

Пресконференцията беше последното информационно събитие в рамките на проекта. Представителите на медиите и на заинтересовани страни бяха запознати с целите, дейностите и постигнатите резултати от изпълнението на проектните дейности - изготвения и вече одобрен Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр.Гоце Делчев, одобрените Зони за въздействие и подзони, както и включените проектни идеи за реализация в общинския център.

Интегриран план за градско възстановяване и развитие е план за икономическо и социално развитие или възстановяване на населено място – град или част от него, разработен за прилагането на оперативна програма „Регионално развитие”, както и на други оперативни програми, финансиращи проекти в градовете. Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие /ИПГВР/ се разработват за части от града като обособени зони, наречени „зони за въздействие”, които се нуждаят от определени интервенции включващи система от взаимосвързани дейности, които целят трайно подобрение на икономическото, материалното, социалното и екологичното положение на градската зона и града като цяло.

ИПГВР на гр. Гоце Делчев включва три зони за въздействие, в смисъла на обособена градска територия с определено основно функционално предназначение, със сходни характеристики и състояние на физическата среда, социална и етническа структура на населението и характер и структура на основните фондове. Трите зони за въздействие обхващат общо 60 % от територията на гр. Гоце Делчев. Зоните за въздействие са:

- Зона с преобладаващ социален характер е градска територия с преобладаващи жилищни функции.

- Зони с потенциал за икономическо развитие са градски територии с преобладаващо предназначение за производствени и други бизнес дейности.

- Зони на публични функции с висока обществена значимост могат да бъдат – централна градска част, централни пешеходни зони и други зони с налична или възможна концентрация на функции с публичен характер с висока обществена значимост.

В ИПГВР са включени общо 80 проекти идеи, както и още 3, които са резервни.

В рамките на заключителната пресконференция бяха представени и първите инвестиционни проекти, които се подготвят от Община Гоце Делчев за финансиране през следващия програмен период 2014 – 2020 г., чрез изготвения Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Тези проекти, включват общо 12 обекта на територията на града, като прогнозната им стойност е за над 36 милиона лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов