Избрани Новини

Областният съвет заседава за превенция и противодействие на корупцията

Мисия

19-12-2013, 19:15

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията.

Заседанието бе открито от областния управител Муса Палев, който е и председател на Съвета.

По време на заседанието бе представен доклад на тема  "Основните констатации за България" на международното изследване  Барометър 2013, което се провежда ежегодно от Асоциация „Прозрачност без граници“. Основните изводи от изследването са, че се потвърждава тенденцията, установена от предходни изследвания, че в България продължава да бъде най-сериозен корупционният риск в съдебната система и в политическите партии.

Членовете на областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията се обединиха около идеята че трябва активно да се работи по сваляне до минимум на процента корупция както в държавните така и в частните институции, както и да се изследват и анализират причините поради които гражданите не са готови да подават сигнали за корупция.

Друга точка от дневния ред, която породи активна дискусия бе приемането на Процедура за разглеждане, обработка и предприемане на действия по получени сигнали за корупция в ООСППК.

Заседанието приключи с анализ на докладите на териториалните звена на изпълнителната власт и общините относно получените сигнали за корупция, предприетите мерки и разработени механизми за работа при регистриране на корупционни практики в съответните ведомства. Според докладите сигнали за корупция са получавани в ОД на МВР, Югозападно държавно предприятие и Окръжна прокуратура – Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)