Избрани Новини

Сънуват ли животните?

Подобно на нас хората животните също са способни да сънуват. Те също преживяват емоции, които пресъздават заспивайки.
Доказано е, че котките сънуват по три часа дневно и не е тайна, че те са царете на мързела. Денят им преминава в редуване на активни и пасив¬ни фази. Всъщност котките спят по 16 часа в денонощие¬то, три от които прекарват в сънища.
За да разберем, дали котката сънува трябва да я наблюдаваме десетина минути след като заспи, тогава тя преминава в парадоксалната фаза на съня, в която се явяват сънищата. Ако се доближим до котката в този момент, можем да усетим леко потрепване на ухото, мустачките лапичката или опашката, това е сигурен знак, че животното сънува. Какво точно сънува котката не можем да знаем, но е доказано, че изучават околната обстановка без да мърдат, като се забелязва движението само на очните ябълки, после сякаш дебнат невидима плячка, нанасят въображаеми удари с лапички и отварят широко уста за да сплашат.
Кучетата, за сметка на котките сънуват само 2 часа. Спят само 12 часа в денонощието, но пък циклите на сън са същите като при котката. Когато кучето сънува, то лае, мърда с лапи, има кучета, които дори тичат и се удрят в стените, възпроизвеждащи сцени свързани с лов, битка или бяг. Кучето сънува най-вече това, което му се случва в реалния живот - игра, защита на собствена територия, преследване на котки и т.н.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов