Избрани Новини

Културният календар за Сандански е почти пълна реплика на тазгодишния, изпъкват няколко свежи идеи

Общински съвет прие Културния календар на Община Сандански за 2014 г.
В него почти няма изненади, освен предполагаемото съфинансиране с пари на данъкоплатците на два фестивала - Балкански младежки и на сестри Бисерови, съобщиха от общината.
Групата на ВМРО-БНД остро реагира срещу предоставянето на 10 000 лева на фестивала на сестри Бисерови, който се провежда в село Пирин.
Войводите обърнаха внимание, че през тази година фестивалът не е бил включен в календара на Община Сандански, а финансиран от Община Гоце Делчев.
Проявата бе защитена от зам.-кмета Мария Чинкова и началника на отдел "Куртура" Димитър Тошев, но финансирането му е под въпрос.
"Не може да зачертвате нещо, които е свързано с националния културен календар", препоръча Тошев.
"Става въпрос за културен форум, фестивал за исконно народно творчество. Сдружението на хотелиерите пожела с изключително серозни мотиви фестивалът да се включи в Културния календар. Тази година ние не участвахме във финансирането, защото не разполагаме със средства", каза Чинкова.
Календарът предвижда специално отбелязване на две годишнини - 35-тата на ОДЗ №1 "Дора Габе" и 95 години от основаването на Народно читалище "Отец Паисий", Сандански.
Самодейни състави на 10 читалище от общината ще участват за пореден път в събора-надпяване "Пирин пее - 2014".
Съветниците направиха предложения, които бяха приети от местния парламент.
Светослав Иванов предложи в културния афиш на общината да бъде включен и концерт на Мандолинния състав, ръководен от Стефан Борилов.
През април 2014 г. се очаква в Сандански да се състои второто издание на Национално състезани по информационни технологии. Организатори са общината и Гимназия "Яне Сандански".
Димитър Петканин предложи да бъде включено и тържество, посветено на Таската Серски (Таската Врански), български революционер, серски околийски войвода на ВМОРО, роде в село Враня.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов