Избрани Новини

„Тъмно” село с топла храна

Петимата жители на симитлийското село Сухострел ще посрещнат и тази Коледа на тъмно. Но поне ще имат храна и лекарства за празника.

„Качихме им всичко необходимо - хранителни продукти и илачи. Селището е на цели 30 км от общинския център Симитли, а да се стигне до него е истински сървайвър", сподели кметският наместник Живко Стаменов. Местните хора са се запасили и с достатъчно свещи, както и с газ за газените лампи, пише standartnews.

Само с помощта на тези остарели източници на светлина те успяват да победят тъмнината.

„Ще посрещнем и новата 2014 година така, както повелява традицията при нас - на свещи и газени лампи. Причината не е в романтичните ни натури, а в липсата на електричество", твърди баба Рилка. Голямото чакане на електричеството ще продължи. Затова навръх Коледа ще си пожелаят да разберат в скоро време що е това ток. Те вече не знаят на кого да се молят, за да светне в Сухострел.

„Какво ли не дочакахме на стари години?! То не бе България да влезе в НАТО, а после да стане член и на Европейския съюз. Какво още трябва да се случи, за да получим нещо много простичко - светлина. Дано енергото се сети и за нас", споделят селяните. Те са готови да пишат писмо до премиера Пламен Орешарски и да го запознаят с проблема. Според тях е недопустимо в 21 век да има селища, в които няма електричество. „Има ли ток, то в Сухострел ще се върнат да живеят повече хора. В противен случай селото ще изчезне", категоричен е кметският наместник Живко Стаменов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов