Избрани Новини

Херпесът - гостенин за цял живот?

На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен проблем, които макар и неприятен, е съвсем безобиден. В началото обривът избива болезнено, след това е сериозно изпитание за самочувствието ни, а опитите ни да го прикрием с грим само довеждат до по-потресаващи резултати. Накрая мехурчетата завяхват, а ние с облекчение си отдъхваме и дори забравяме за тях...до следващият път.
Но не бива да се лъжем от тези скромни прояви. Става въпрос за сериозно и много упорито вирусно заболяване – Херпес Симплекс. Той бива два типа – първият засяга предимно устните (лабиален), а вторият половите органи (генитален). Това разделение обаче е условно, тъй като двата щама на вируса са много близки и могат да се разпространяват от една лигавица на друга и дори да засегнат очите. Всъщност названията показват само мястото на обрива, а той е така да се каже върхът на айсберга. Независимо къде се намира, най-коварното на херпеса е, че бавно, но целенасочено руши имунната ни система.
Как можем да се заразим?
На практика срещата ни с вируса е неизбежна – повечето хора са носители на Херпеса, макар само 20% да имат външна проява на заболяването. Предаването му от човек на човек е изключително лесно. Може да стане при целувка, ползване на общи прибори, кихавица или дори разговор – с една дума при всяка ежедневна дейност. Това е причината обикновено да се заразяваме още в невръстна възраст – на 3-4 годинки. От тук изниква логичният въпрос дали можем да се предпазим нашите децата, като ги изолираме от ласките на всички странични хора, баби и дядовци. Едва ли, защото няма как да го държим настрана от самите нас.
Попадането на вируса в тялото ни, рано или късно, е неизбежно. Въпросът е какво ще стане оттук нататък. Ако имунната ни система реагира навреме, ще унищожи Херпеса. Но ако това не се случи, нашественика ще се внедри в лигавицата и ще започне да се размножава. Обикновено лимфните възли се подуват от инфекцията, а на самото място се образуват добре познатите ни мехури. Изчезването им, обаче съвсем не означава, че сме се излекували, а само, че вирусът е преминал в латентно състояние. Истината е, че инфекцията, остава наш спътник за цял живот.
Кога се появя обривът?
Обикновено Херпесът ни напомня за себе си след прекарана настинка, при хронична преумора или изживяване на силен стрес (откъдето идва популярното му название „стресница). Това са все ситуации, които сриват имунната ни система и вирусът може да се размножава необезпокоявано. Затова честата поява на мехурчета говори за това, че защитните сили на организма ни са силно отслабени.
Как да се предпазим от усложнения?
До този момент не е открито лечение на Херпеса, но е важно да ограничаваме развитието му. А това може да стане като подкрепим защитните сили на организма си с здравословна храна, прием на имуностимуланти, достатъчно почивка и сън. Доказано профилактично действие срещу вируса има прополисът - вещество, което пчелите произвеждат за защита от болестотворни микроорганизми. Продава се под формата на клеева тинктура в аптеките и пчеларските магазин и може да се взема целогодишно. Важно е и да не се излагаме на рискове от други инфекции, като общуваме с болни или често се простудяваме.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)