Избрани Новини

Глоба, ако се возим при пиян шофьор

И пътниците, които се возят на автомобил, управляван от пиян шофьор, също ще плащат глоба. Това предвиждат нови, по-сурови санкции в Закона за движение по пътищата, съобщи bTV. Промените предвиждат още водачите в нарушение да плащат по-висока глоба, ако возят пътници и по-ниска, ако са сами в колата.

Законът в момента е на етап на обществено обсъждане и се приемат различни предложения, които да залегнат в него. Сред тях има и доста крайни.

За младите шофьори е предвидено да нямат право да карат по магистрала с повече от 110 км/ч., а по извънградските пътища - с до 80 км/ч.

Предлага се също допустимото количество алкохол в кръвта да се намали от досегашните 0,5 промила на 0,2 промила.

Сред предложенията са също така движението във всички кръгови кръстовища да се уеднакви, защото в момента някои са без предимство, както и шофьорът да не потегля, докато всички пътници не са сложили предпазните си колани.

И още - водачите, които вече имат няколко нарушения, да се третират по-строго. Или ако водач излезе от пътното платно и се удари, да ходи отново на шофьорски изпит. Това ще важи и за тези, направили челен удар, или блъснали пешеходец. Има и още по-крайни предложения - пешеходец, който извърши нарушение и е шофьор, да му се отнемат 6 точки от свидетелството за управление.

Сред предложенията, срещнали най-голяма подкрепа, е да се върне минаването на полигон при шофьорските курсове, като се тренират и различни ситуации - например мокър път и пясък.

Обсъждането на предложенията и приемането на нови продължава и след Нова година, като е предвидено новият Закон за движение по пътищата да е готов до юни 2014 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)