Избрани Новини

Следпразнично пречистване

Животът

28-12-2013, 13:07

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дигитална диета?

Новогодишна диета, отслабни само за 7 дни

Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ?


Детоксикацията на организма представлява естествен процес на прочистване от токсините. Тялото ни ги отделя чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове, лимфата и кожата. Когато организмът ни е изтощен токсините се натрупват и нарушават баланса в тялото, тогава сме по-уязвими на вируси и се чувстваме уморени и отпаднали.
Особено през зимата, когато се движим по-малко, навън е студено, върлува грип, а и сме попреяли след празниците можем да помогнем на тялото да си върне загубения тонус с една лека детоксикираща диета.

Какво всъщност пречистваме с детокс диета?


Според храните, които приемаме и режима на детокса можем да почистим тънките и дебелите черва, кръвта, кожата, кръвоносните съдове,черния дроб, бъбреците и жлъчката.
Кръвта е особено важна за нормалното функциониране на организма. Чрез нея се транспортират хранителните вещества и кислорода, но също така се отделят и токсините. За това детоксикацията на организма зависи основно от нормалния състав и движение на кръвта. Ето защо е много важно тя да се пречиства. При детокса за прочистване на кръвта се набляга основно на сурови плодове и зеленчуци, избягват се тежки храни като колбаси, пастет, шоколад, масло, тъй като те пречат на максималното усвояване на витамини от кръвта.
Друга важна система, която трябва да пречистим са червата. Чрез тях се освобождаваме от ненужните вещества в организма. С времето в червата се получава натрупване на токсини, които са в основата на нарушената обмяна на веществата, а оттам и причина за затлъстяване. Ако сте решили да почистите червата, тогава детокс диетата трябва да включва кисело мляко, боб, картофи, рибено масло.
Можем да се погрижим и за доброто функциониране на бъбреците, жлъчката и черния дроб. Това може да стане като в менюто си включим: артишок, цвекло, броколи, зеле, кайсии, грозде, целина, магданоз, лук и билки като бял тръм, корен от глухарче и зелен чай. Приемането на витамин C чрез плодове и зеленчуци също е задължително за доброто пречистване на черния дроб.

Продължителност и режим на детокс


Преди да започнете детоксикация е важно да знаете, че тя не се препоръчва на хора с диабет, ниско кръвно налягане, ниска кръвна захар и други. Също така, най-добре е детокс диетата да се прави, когато сте в отпуск или почивате, защото обикновено през този период на отделяне на токсини може да се почувствате уморени. Най-добър ефект се постига ако се прилага около 3 дни.
Основно правило при детокса е приемането на минимум 2 литра течности на ден. Като първата голяма чаша топла вода с изцеден сок от половин лимон или с една чаена лъжичка ленено масло се изпива сутрин поне 30 минути преди закуска. Основните хранения през деня са 3, по възможност по едно и също време, като помежду им може да се хапват плодове. Всеки от дните в менюто трябва да присъства един от продуктите- плод, боб, ориз или малко сирене. Като хранителна добавка може да се ползва, ябълков пектин, който се пие преди ядене с много вода. Пектинът е натурален продукт с редица положителни свойства, но основно подпомага обмяната на мазнините, функцията на черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Позволено и забранено


Основни при режим на детокс са течностите. Ето защо водата ,чайовете или прясно изцедният плодов сок са задължителни. Фибрите са едно от най-важните средства за пречиствне на организма, можете да си ги набавите от храни като кафяв ориз, просо, елда.

Пресните плодове и зеленчуци също са богати на фибри. От плодовете трябва да се избягва единствено грейпфрутът, тъй като съдържа вещества пречещи на детоксикцията.От зеленчуците се препоръчват младата царевица, броколи, карфиол, лук, чесън, артишок, домати, червени и зелени зеленчуци.

Цвеклото, репичките, ябълките, зелето и морските водорасли също са храни с отлични пречистващи свойства. Бобовите храни като жълт и зелен фасул, леща са добър избор, защото се усвояват лесно от организма. В умерени количества, за овкусявне, могат да се ползват: мед, ябълков оцет, черни маслини, лимони, морска сол, горчица. Животинските протеини са важни за запазване на баланса в тялото, за това по време на детокс могат да се ядат: пилешко месо, пилешко, агнешко, риба.

Има храни, които затрудняват процеса на детоксикация и те трябва да се избягват. Такива са: захарта и захарните изделия, изкуствените подсладители, всички продукти съдържащи глутен като жито, ечемик, ръж, хранителните добавки и консверванти, както и храни съдържащи много мазнини.
Когато правим пречистване е добре да спрем или сведем до минимум кофеина под формата на черен чай или кафе, газираните напитки, пушенето, алкохола, както и много сладките храни.
Освен с правилно хранене можем да възвърнем тонуса и да помогнем на организма да се справи с токсините и чрез упражнения. Йога и Пилатес са ефективни начини да се раздвижим като дишаме правилно, така че кислородът да циркулира по-пълноценно в тялото. Знаем също, че чрез потта отделяме непотребните за тялото вещества, за това посещение на сауна или парна баня биха имали благотворен ефект.
И не на последно място една голяма пречка за доброто здраве и тонус е стресът, за това наблегнете на позитивните емоции и се усмихвайте повече.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов