Избрани Новини

Софиянец стана Цар на виното в Сандански

Софиянецът Мариан Георгиев е Цар на виното на Община Сандански за 2013 година.
Журито на XXI-вото издание на Празника на младото червено вино го отличи за божествената напитка, създадена изцяло от сорта Мелник 55, пише sandanski1.
"Мариан се занимава с винопроизводство едва от 2 години, ентусиаст е и съблюдава стриктно наученото от книгите за винопроизводство, които чете. Той разполага с 2 декара лозе в района на село Звездица. Имаме семейно състезание за най-хубаво вино - Мариан се състезава с баба ми, която е на 70 и повече години", сподели Таня Петрова, родственица на Георгиев, която и получи приза, грамота и 100 лева, от зам.-кмета Мария Чинкова.
Втора награда, грамота и 70 лева, спечели Георги Цулев, трета - Станислав Затков - 50 лева и грамота.
Поощрения, грамоти и по 20 лева, получиха Димитър Марков, Божидар Цулев, Костадин Петров и Чавдар Бундев.
Според етнолозите (Божидар Донков и Димитър Петков), дегустирали предложените 19 мостри, винопроизводителите в Община Сандански за поредна година показват високо майсторство и качество на домашните вина.
"Реколта 2013 година за Община Сандански е сравнително добра, а някъде - повече от добра. Вината са мощни, сочни, плътни и излъчват плодов аромат на добре узряло грозде. Всички вина, участвали в конкурса, са качествени - тенденция, която се наблюдава от 3 години. За първи път първите три места се заемат от различни сортове вина. Предстанените мостри имат голям потенциал за стареене, производството в региона се развива само в положителна посока", показва анализът на експертите.
Заради дъждът навън церемонията по награждаването на най-добрите винопроизводители се състоя в предверието на Дома на културата, Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов