Избрани Новини

Над 40 параклиса са построени в Симитли през изминалите 7 години

Нови черкви и над 40 параклиси са построени в община Симитли през последните шест-седем години. Това съобщи пред БТА кметът на общината Апостол Апостолов.
"На всички прави впечатление, че всички храмове в общината в по-големите населени места, а вече и в по-малките, са осветени, разказа той. Освен това са добре поддържани, за което влагаме доста средства, както и за обновяването на част от тях. Наскоро довършихме една нова черква в село Железница, където нямаше храм. Строи се още една черква с уникална каменна зидария в село Тросково. В рамките на шест-седем години построихме над 40 параклиси в нашата община и всичко това ни кара да се сравняваме с една малка Света гора - едно място, където знаем, че има много храмове, манастири параклиси, оброчища, свети места. "Апостол Апостолов каза, че в тази посока се работи много в общината. "Това е наше задължение, защото така се съхранява българската нация, българските традиции, българщината", обясни той. Кметът добави, че се отдава голямо внимание и на духовното развитие, за подпомагане на читалищата и на културния живот в общината, известна и с почитта на местното население към традициите.
"Имаме много и талантливи деца, които се занимават с изкуство, с песни, музика, живопис, танци - като се почне от народните и се стигне до спортните, отбеляза Апостолов. Правим всичко възможно нашите деца да са възможно по-заети с полезни занимания."
В момента усилено върви подготовката за големия кукерски фестивал в Симитли, който се организира ежегодно всяка втора събота на януари. Кметът съобщи, че тази година той е вече под патронажа на Министерството на културата. Това е фестивал, който се превърна в традиция и чудесно зрелище, чрез него също искаме да запазим българските традиции и дух, заяви Апостолов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)