Избрани Новини

Кои са враговете на красивата коса?

Нека видим какво не бива да правите, за да не се налага да тичате на професионална маска, да си купувате свръх скъпи емулсии или да изпробвате бабините деветини за хубава коса. А тя наистина е нещо много важно за нас жените, за да се харесваме и имаме добро самочувствие.

Враг номер 1
Старата ни четка за коса


На колко време сменяте гребена или четката си? Забелязвали ли сте колко са замърсени в основата си зъбците на гребена ви? Нима смятате, че четката за коса няма нужда от измиване? Ето и един особено ужасен факт- по четката ви има не малък брой микроби и замърсявания, които вие разнасяте по целия косъм с всяко ресане. Най-малкото, което правите по този начин, е да омазнявате излишно косата си. Затова- премахвайте след всяко сресване космите от четката си и не забравяйте поне веднъж месечно да я накисвате за няколко минути в сода за хляб, която сигурно отстранява “отпадъчните продукти”. И още нещо- за по-хубава грива- най вече, за да избегнете наелектризирането, което от своя страна допринася за цъфтящи краища и накъсване на косъма, избирайте дървени, а не пластмасови четки и гребени.

Враг номер 2
Ластиците и шнолите


Много внимавайте, ако любимата ви прическа е добре пригладената конска опашка или дори, ако вкъщи постоянно ходите с вързана коса. Доказано е, че там, където е ластикът, косата се пречупва и уврежда. Постоянното и връзване е същински тормоз за нея и може да доведе даже до косопад. Съвет- сменяйте редовно мястото на захващане на косата с ластика или шнолата и избирайте основно ластици, “обвити” с плат.

Враг номер 3
Шампоана, с който сме свикнали


Понякога, като свикнем с дадена марка козметика, трябва да стане апокалипсис, за да я сменим. Не така, обаче трябва да стоят нещата с шампоана, който ползваме. Необходимо е да го сменяме, но не и без да сме “сменили” вида на косата си т.е. ако се боядисаме, непременно трябва да си вземем нов шампоан за третирана с боя коса. Ако се накъдрим, също. Колкото по химически третирана е косата ни, толкова по-подхранващо трябва да е средството, с което я мием. И още нещо- не бива да забравяме, че с възрастта кожата на главата става по-суха, така че в един момент смяната на шампоана ще е наложителна.

Враг номер 4
Ресане на мокра коса


Нещо, което е абсолютно забранено да правите. Някога да са ви разресвали косата във фризьорски салон, веднага след измиването? Напълно невъзможно е. Дърпането на косата, когато е мокра, за да се отстранят възли и сплитания, я опъва прекалено и несъмнено я уврежда. Същото ще сторите и ако я търкате енергично с кърпа в старанието си да я изсушите. По-добре изберете сешоара. Препоръчително е и да използвате гребен с широки зъбци и да сте търпеливи в разресването, а не бързайки да «напълните» четката с косми.

Враг номер 5
Енергично и бързо разресване


Дори косата да не е мокра, ако я решите бързо и невнимателно, не се “сърдете” после на крайния резултат. Оставете безумните съвети за ресане от краищата към корените или разресването по сто пъти всяка вечер. Просто се решете на сектори, внимателно и не дърпайте силно заплетени краища. Не случайно се предлагат и балсами, които ще ви улеснят в оформянето на прическата. Няма доказателства, че по-честото ресане, ще направи косата ви неотразима. Затова- просто не бързайте.

Враг номер 6
Сешоарът - начин на употреба


Наскоро чух, че бил безвреден. Друго мнение гласи, че е абсолютно противопоказен. Истината, както в повечето случаи е по средата. Със сигурност топлината изсушава косъма, но пък си има и правила, които могат да избегнат този ефект. На първо време- не го използвайте, докато от косата още капе вода. Подсушете я леко с кърпа. На второ място- избягвайте последната му степен. Трето правило- дръжте го поне на 15 см разстояние от косата си. И накрая- първо го изпробвайте върху кожата на ръката си. Ако топлината е приятна, може да започвате сушенето. И ако все пак бързате много т.е. налага се да превключите на гореща струя, задължително използвайте защитен спрей, нанасящ се преди топлинна “обработка” на косъма.

Враг номер 7
Пропускането на фризьора


За добрия вид на косата ви от особено значение са връхчетата на космите. Знаете, че цъфтящите краища не изглеждат никак красиво, а и възпрепятстват нормалния растеж на косъма. Ако сте решили да си пускате дълга грива, посещавайте фризьора веднъж на два месеца, но не и по-рядко. И още - освен бабините рецепти за красива коса не пропускайте професионалните фризьорски услуги - масажно измиване, подхранваща маска, втриване на ампули с различно действие в корените- процедури, които определено ще са ви от полза.
Колкото и да ни се иска косата ни да изглежда винаги блестящо, не бива да забравяме, че освен да расте, тя също така и старее. Краищата на коса, която е до под раменете например, са на възраст поне три години. Представете си за този период от време колко пъти е била измивана, разресвана и подлагана на различни вредни външни влияния ( вятър, слънце, студ, морска вода), дори да не е била химически третирана. Така че не можем просто да очакваме от нея да е перфектна, само след поредното измиване. Всъщност ние се явяваме най-големите врагове на косите си, проявявайки не достатъчно грижи за тях. Гореизброените са твърде елементарни. Затова нека не ги пропускаме и да помним и факта, че косата ни се нуждае от поне пет чаши вода дневно, както и от разнообразно меню. Често именно тя е показател, че страдаме от някаква липса. Недостигът на желязо в организма ни почти винаги е съпътстван с косопад.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)