Избрани Новини

Коледария в Белица

Коледа е благодат, в която Спасителят ни се роди! Коледа е празнична магия, Блеснала да ни направи - по-добри!

С тези думи започна тазгодишния Коледно–Новогодишен  фестивал "Коледария" 2013 в Белица. Празничната програма бе организирана от Общинска администрация - Белица и Народно читалище "Георги Тодоров-1885",  с активното участие на местната ни общност. В началото на програмата, водещата Катя Веселинова даде думата на Дядо Коледа, който излезе да поздрави всички гости и да раздеде подаръци на децата, дошли на празничния концерт, съобщиха от пресцентъра.

Бе прочетен и поздравителен адрес от кмета на община Белица инж.Ибрахим Палев.

След  прочитането му бе дадено началото на празничния концерт, както и началото на гласуването в предваритено обявените конкурси  "Коледа любима и желана" – конкурс за есе и стихотворение с участие на ученици от СОУ "Св.св.Кирил и Методий", "Най-автентично Коледно  ястие" с участие на заведенията за обществено хранене в Белица, "Моето вино е най-добро" - конкурс за най-добро червено и бяло вино с участие на местните винопроизводители и за "Най-атрактивна Коледна украса".

Преди началото и по време на концерта имаше "Коледен базар на местните занаятчии" в областта на плетачество, българско везмо, сурвачки и картички, които бяха  подготвени от  Женски клуб на пенсионера и талантливите деца на СОУ "Св.св.Кирил и Методий". Картичките и сурвачките бяха изготвени с благотворителна цел, като за тях бяха обявени символични суми.

Празничния Коледно–Новогодишен  фестивал "Коледария" 2013 започна с изпълнение на Мъжката Фолклорна група към Читалището. Те изпълниха песните "Каква си мома я видох" и "Дойди, Раде, изпрати ме"

След тях на сцената излезе Женската фолклорна група, която изпълни "Сека вечер либе ми доожда".

Концертът продължи с момичетата от ДФГ "Ключ Сол". Първа излезе Ремизе Мехова, която изпълни песента "Месечино", а след нея дойде ред и на Камелия Калчева, която изпя "Марийче, Марийче".

Изпълненията на Ремизе и Камелия бяха последвани от изпълнение на децата от Театрална група "Дъга" с ръководител Йордана Георгиева, които забавляваха беличани и гостите на града със сценката "Коледна неразбория"

След тях на сцената излезе гордостта на Белица, Танцова формация "Рилски перли", които тази година спечелиха 2 и 3 място на Международния конкурс "Утринна звезда" в Банско.  Първото тяхно изпълнение за днешния концерт беше "Руско-циганския танц".

Последваха отново песни, изпълнени от ДФГ "Ключ Сол". Стефани изпя "Imposible", Ирина и Калина изпяха "Слънце се слега да зайде", а Гергана Калчева изпя "Направила мома".

Второто изпълнение на "Рилските перли" бе танца "Графити", с които момичетата участваха на фестивала "Утринна звезда".

След края на техния танц започнаха награждаванията на победители във всички конкурси.

Първо бяха наградени победители в конкурса за есе и стихотворение с участие на ученици от СОУ "Св.св.Кирил и Методий"  -  "Коледа любима и желана".

Журито в състав Иванка Папалезова – Мраценкова, Мария Дунгьова и Катя Веселинова, разгледаха представените есета и стихотворения от учениците от СОУ "Св.св.Кирил и Методий" и Гимназия "Никола Вапцаров"- Белица и класираха:

На I място в конкурса за есе се класира Ивана Велинова от 9 "в" клас на СОУ "Св.св.Кирил и Методий"

На II място в конкурса за есе - Хава Али от 9 "в" клас на СОУ "Св.св.Кирил и Методий"

На III място в конкурса за есе - Ивелина Топалова от 9 "в" клас на СОУ "Св.св.Кирил и Методий"

Посланието в стихотворна форма, на учениците от 4 "а" клас с ръководител Валя Чонкова, отправено към всички хора на Белица получава първо място в конкурса за стихотворение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)